Jiří Boudal: Rekonstrukce státu děkuje za 500 000 korun...

26.02.2015 11:07

Speciální vydání bulvárního deníku upozornilo na „tajného” sponzora Rekonstrukce státu. V anonymním letáku, který na konci roku dostali poslanci, a poté zveřejnil deník Blesk, byla Rekonstrukce státu označena za stroj na peníze pro společnost Amper Holding podnikatele Jana Palaščáka. V reakci na antikampaň se Palaščák rozhodl, že prosazování vyšší transparentnosti začne podporovat.

Jiří Boudal: Rekonstrukce státu děkuje za 500 000 korun...
Foto: Rekonstrukce státu
Popisek: Rekonstrukce státu

Když v prosinci četl podnikatel Jan Palaščák anonymní pamflet, který poštou obdrželi všichni poslanci a ministři, nestačil se divit. Neznámý autor v něm spřádal teorii o tom, že za Rekonstrukcí státu ve skutečnosti stojí zájmy jeho energetické skupiny, která má zájem na povinném uveřejňování smluv radnic a dalších veřejných orgánů.

Podnikatel, který předtím znal Rekonstrukci státu jen zprostředkovaně, poslal tento týden na transparentní účet Rekonstrukce státu 500 000 Kč se vzkazem: váš „tajný“ sponzor.

Rekonstrukci státu dlouhodobě podporuje Fond Otakara Motejla

Rekonstrukce státu na svém webu zveřejnila přehled svého financování v roce 2014. Projekt má od samého začátku své činnosti transparentní účet zřízený specificky pro přijímání darů na Rekonstrukci státu. Všechny soukromé dary, ať už od jednotlivců nebo od firem, jsou přijímány na tento transparentní účet. Činnost Rekonstrukce státu je především založena na aktivitě dvacítky členských organizací, které se věnují jednotlivým tématům. Kromě toho přispívají na prosazení zákonů desítky občanů, nadace a podnikatelé. Mezi největší firemní dárce patří například podnikatelé Jan Barta, Libor Winkler, Václav Dejčmar, Stanislav Bernard, Radim Jančura nebo Ondřej Fryc. Nyní se mezi ně svým darem zařadil i Jan Palaščák.

V případě anonymního letáku šlo už o druhý pokus o diskreditaci Rekonstrukce státu kvůli jednomu z dvaceti členů platformy, nevládní organizaci Frank Bold Society. Té totiž ze svého zisku přispívá na činnost partnerská advokátní kancelář v rámci inovativního modelu sociálně zodpovědného podnikání.

Jak souvisí společnost Amper Market s Rekonstrukcí státu?

Jedním z dvacítky členů platformy nevládních organizací sdružených v Rekonstrukci státu je spolek Frank Bold Society. V rámci Rekonstrukce státu plní roli koordinátora. Spolek je členem konsorcia Frank Bold, ve kterém je také advokátní kancelář Šikola & Partneři. Ta investuje své zisky do společensky prospěšných cílů spolku. Amper Market je dlouhodobým klientem této advokátní kanceláře. Amper Market nemá žádný vliv na řízení žádného ze subjektů konsorcia Frank Bold, ani na konsorcium samotné, tím méně pak může mít jakýkoliv vliv na Rekonstrukci státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Rekonstrukce státu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …