Jiří Hrebenar: Paroubkova nechuť být v mafii a panslavismus, jde to dohromady?

09.10.2011 11:59

Pan poslanec Paroubek nechce být v mafii? To mě velmi pobavilo. Proč mě zrovna při těchto politických slovech napadá několik vtipných a dokonce i skutečných historek?

Jiří Hrebenar: Paroubkova nechuť být v mafii a panslavismus, jde to dohromady?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na tiskové konferenci

Jakmile jsem si přečetl ten Paroubkův článek, ihned jsem si vzpomněl na určité politiky, které se shodou okolností právě tento expremiér přivedl do politiky.

Já vím, jsem jenom obyčejný a hloupý občan, takový ten volič, který je politiky vytažen ze spodní zásuvky když je potřeba. Jsem ten z mnoha milionů, kteří jsou pro politiky důležití jenom jednou za čtyři roky. Tehdy nám politici lezou do pozadí a snaží se nám namluvit, že oni jsou anděly mezi ďábelsky vypadajícími kolegy. Jo, jak je toto všechno trapné. Politik, o kterém si šušká dokonce i americká ambasáda, tady najednou vypovídá něco o mafii.

Já nevím, kdo se kamarádil s kolotočářem Kočkou a kdo se obklopoval pochybnými lidmi. Nevím, kdo tady na severu cpal a podporoval horem pádem Bendu a další pochybné politiky. Opravdu to vůbec nevím. Možná, že toto všechno dělal jiný pan Paroubek. Možná bych měl jako občan a volič nad takovými provokantskými slovy politika mlčet. Víte, už mě nebaví, když vidím politika něco kázat a posléze ten samý politik dělá a říká něco jiného.

Pokaždé, když vidím sociálně demokratické osazenstvo, to jejich předsednictvo, tak si uvědomím, že nekoukám na skutečnou Sociální demokracii, ale jenom na jakousi napodobeninu znásilněnou pochybnými, rozhodně ne levicovými politiky.

Možná bychom měli panu politikovi věnovat výkladový slovník, ve kterém by si našel pojem mafie. Politici si v této zemi mohou dovolit prakticky cokoli. Podívejme se například na pana poslance Dolejše. Ten dnes v médiích zvěčnil svou myšlenku. Pan expředseda Paroubek bude prý těžit z chyb komunistů. Tady jsem se trošičku zarazil. Znám minulou kauzu třešňičkového poslance. Kupodivu to byla první myšlenka, na kterou jsem si vzpomněl. Jakmile slyším některá jména českých zákonodárců nepředstavím si je jako vážené dámy a pány, ale jako osůbky, vedle kterých leží kupa hnoje v podobě politických kauz.

Jo, pan Dolejš a praní milionku. Tak mě napadá, opravdu bude chtít pan Paroubek chtít využít chyb svých politických oponentů? Je pravda pravdoucí, že ČSSD chybuje. Ostatně právě u chyb Sociálních demokratů si vzpomínám na WikiLeaks a zprávu amerických diplomatů, ve které stojí několik slov o modré snaze zdiskreditovat a velmi oslabit oranžové bodlinky. Občas je dobré dát si dohromady několik skutečností. Možná si člověk uvědomí spojitosti, které by jinak neviděl.

Sociální demokraté opravdu chybují. Chybují vinou vnitřního rozpadu, ve kterém zápasí bývalý majitel bezpečnostní agentury Hašek se současným předsedou Sobotkou. Oba dva jsou velcí herci s obrovským talentem. Strana se potácí ve svých výkalech a tak nějak modrá a zapomíná na občany, pokud na ně někdy myslela.

Může tedy Paroubek skutečně mluvit o mafii, když sám má máslo na hlavě a není ani omylem čistý? Možná by pan poslanec měl vysvětlit svým občanům jak je to se situací na severu Čech, jak je to s hajtmanstvím a zdravotnictvím atd. Nechci tímto nic naznačovat, ale když už pan Paroubek hovoří o mafii, měl by říci i další části svých vět a činností, které by někdo nezasvěcený třeba i omylem mohl zaškatulkovat do série stejného názvosloví.

Zrovna v těchto dnech uniklo několik informací o nové straně Paroubka. Nejspíš bude oslavován panslavismus Borovského. Nevím proč, ale vedle panslavismu si vybavuji osobnosti panafrikanismu. Asi je to nějaká vnitřní sugesce a nechtěné spojení pojmů. Opravdu je dnes čas na nějaký slovanský rituál všech slovanských zemí? Slovanské země spojte se, to mi opět v mysli evokuje jednu známou hlášku z jednoho kultovního filmu, schválně jestli uhodnete z jakého :-)

Moderní Evropa, moderní Česká republika potřebuje panslavismus? To si nemyslím. Paroubek tady chce zavádět něco, co by mělo dávno spát velmi hlubokým spánkem. Budeme tu tedy mít partaj, která jako modul kosmické základny bude přišpendlena k tělu někoho jiného. To je opravdu velmi zvláštní. Odpůrce přeběhlíků, věčný mravokárce do své modulové skládanky vecpe přeběhlíky z Véčkařů. Tomu říkám opravdu neskutečný myšlenkový posun.

Česká strana národně socialistická se uklidnila, a tak milování může pokračovat. Z nového svazku vznikne děťátko v podobě Borovského derivátu. Opět tu máme podivný spolek, protože ČSNS je od roku 2003 v insolvenčním řízení. Strna v insolvenci přesto funguje a zúčastní se i voleb. To je doslova komedie a Paroubek touží být jejím dalším komediantem. Předseda strany Janko byl odstřelen z vedení, nesouhlasil s pompézním příchodem Paroubka. Dnes tedy manželství z rozumu a možné vypočítavosti nic nebrání.

Super, uvidíme další ekvilibristické kousky na politickém nebíčku. Neparlamentní v insolvenci nalézající se politická strana se díky pár utečencům v oranžových kabátcích stane stranou parlamentní a možná také už konečně solventní. Ve světě parlamentního vesmíru se dějí všechny možné události a podivné zázraky. Při čtení programu národních socialistů by nejedno srdéčko demokrata zaplakalo. Strana se chlubí ochranou národních zájmů, což politickou mluvou znamená také podporu nacionalizujících jevů.

Znacionalizuje se také Paroubek a jeho lidé? Stanovy budou předělávány, bude měněno určitě všechno, na co si hlavní inženýr vzpomene. Šéf byl vyhozen, dít se tedy může všechno. Budou lidé natolik hloupými, že klesnou na stejnou vlnu populismu a budou jásat nad oživenou mrtvolkou panslavismu?

Psáno pro blog idnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Více:
Paroubek: Nechci být ve straně mafiánů, kterým není nic svaté. Odcházím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka