Jiří Hrebenar: Tendry v Drábkově resortu jsou více než podivné

04.10.2011 21:30

Pan ministr Drábek a tendry jeho úřadů vypadají poněkud podivně. Ministr se neustále všude vytahuje, že jeho resort vše transparentně zveřejňuje a přitom některé z jeho úřadů se chovají úplně opačně. Česká správa sociálního zabezpečení zkouší zahajovat tendry, nad kterými minimálně stojí rozum.

Jiří Hrebenar: Tendry v Drábkově resortu jsou více než podivné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Je to celkem nedávno, co právě úřady práce dostaly nařízeno z ministerstva nakoupení tiskáren. Ředitelé úřadů práce se nestačí divit. Vůbec nevědí, k čemu jim takové tiskárny budou. Nepotřebují je, ale přesto, slovy ministra Drábka, tyto tiskárny nutně potřebují. Ministerstvo práce a sociálních věcí kouká, jak kterou korunu ušetřit a přitom se ve svých tendrech chová jako nějaký socialistický závod, kterému jde jenom o to, utratit co nejvíc financi na předem stanovené obchody.

Veřejně je Drábkův úřad kapitalistickou institucí hodlající ubírat těm nejpotřebnějším, zatímco uvnitř se zřejmě jedná o komunistický obchod, který má přihrát finance předem určeným firmám a osobám. Je to velmi podivné. Pan ministr Drábek tedy nemá právo vystupovat v médiích jako pan šetřílek, když jinde bezdůvodně vyhazuje stovky milionů doslova oknem ven.

Nejnovější kauza vychází opět z České správy sociálního zabezpečení, která je podřízeným orgánem pana Drábka. Tato organizace chystá tendr na 15 000 počítačů, monitorů a klávesnic, i když sama zaměstnává zhruba 8 500 zaměstnanců. To je velmi zajímavé. Jedna organizace se chystá nakoupit počítače, které údajně využijí také úřady práce a ministerstvo. To je mírně řečeno velmi podivné. Podřízený orgán si začne nakupovat něco, co potřebuje nadřízený orgán?

Pane ministře Drábku, opravdu by mě zajímalo, jak to celé myslíte. Takto tedy vypadají ty nové lepší tendry? Organizace někde vespod se rozhodne koupit něco pro své šéfy? Celé mi to připomíná sklizeň jablek. Ve velkém koši jsou jablka, která si smí brát sto lidí. Zemědělec coby podřízený ministerstva zemědělství vezme zbývající jablka, a jen tak zdarma je rozdá ministerským úředníkům. Přesně takto  nesmyslně vypadá počítačový tendr ČSSZ.

Koupí se nadbytek zařízení, a to co zbude jako nadbytek, dostanou ti nahoře, a možná i úřady práce. Nevím jak vy, ale já zase tak naivní nejsem. Takto tedy vypadá hospodaření na tak důležitém ministerstvu? Proč tedy Ministerstvo práce  a sociálních věcí neobjedná počítače rovnou a poté je nerozdělí všem potřebným organizacím podléhajícím ministerstvu? Ne, tady se občanům začne servírovat podivná pohádka přesně o opačném postupu.

Odborníci a hlavně občanská sdružení nevědí co si o všem mají myslet. Takto vypadá transparentnost pod vedením TOP09 a jejich ministra? Když to tak počítám, tak na České správě sociálního zabezpečení zbydou přibližně dva počítače na jednoho úřadníka. jeden si asi budou moci páni úředníci vzít domů, aby nevyšli ze cviku. Ono to možná na první pohled zní legračně, ale ve skutečnosti je tady velmi odůvodněný strach z podivných tendrů, které mají nahrát finance někomu jinému, a to zbytečně.

Všichni sociálně potřební budou nejspíš radostí plesat, když zjistí, jak úřady pana Drábka plýtvají, a poté se nesmyslně vymlouvají. Ostatně Česká správa sociálního zabezpečení je poslední dobou známa svými podivnými tendry. Tak například takové půjčování tiskáren v hodnotě 423 milionů korun.  ČSSZ předem jasně neobjektivně vybrala stanovenou firmu Konica Minolta Business Solutions Czech. Ostatní aktéři na tento fakt poukázali, a tak antimonopolní úřad zakázal celý projekt. Tento obchůdek byl kontrolním orgánem zastavený a navíc Česká správa sociálního zabezpečení musí uzhradit náklady, které stál celý projekt. Zbytečně tak z našich peněz bude vydáno dalších 30 000 korun.

Prozatím každý tendr měl vadu na kráse. I ten počítačový, vypadá podivně. Docela se děsím dalších tendrů. Jak budou vypadat tendry na sociální kartu? I zde je několik nejasností. Je mnoho otázek kolem sociálních karet. Mám docela strach, co všechno z tohoto tendru vyleze. Možná se také budeme všichni divit. Na Slovensku se o podobném projektu hovoří jako o podvodném a velmi podivném vládním kroku. Podobné parametry má i Drábkův karetní pokus, přitom se zde mlčí o celkové povaze českého kartičkování.

Prozatím pan ministr Drábek obešel mistrně kontrolu antimonopolním úřadem. Ostatně o tomto úhybném manévru pana ministra Drábka jsem napsal také v mém článku: http://hrebenar.blog.idnes.cz/c/211632/Drabek-vyzral-na-verejnou-kontrolu-u-socialnich-karet.html

Možná bychom se také divili, kdyby do všeho mohl nahlédnout kontrolní úřad. V jiných tendrech to antimonopolní úřad udělal a vždy našel pochybení. Proto možná u karet byla kontrola obejita. Občané by se měli ptát proč se tolik plýtvá, proč ministerstvo obchází u velkých tendrů kontrolu antimonopolním úřadem. Také by se občané měli ptát, proč jsou zřizované podivné nákupy a následné tendry.

Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…