Jiří Hrebenar: Za dluhopisy si kupujete politickou nezodpovědnost

05.10.2011 13:50

Ministr financí před několika dny vydal sadu státních dluhopisů. Každý z nás si může koupit kousek politického dluhu.

Jiří Hrebenar: Za dluhopisy si kupujete politickou nezodpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ministr Kalousek použil nový způsob nabrání miliard do státního rozpočtu. Tento oceněný ekonom tak nepřímo ukazuje, jak špatně Nečasův kabinet vede tuto maličkou zemičku.

Kdysi na začátku roku sliboval Nečas snížený státní dluh oproti loňskému roku. Nastala vlna obrovských nepromyšlených škrtů. Vláda škrtala a škrtala, až jsem si říkal, jestli se nechce tento takzvaně pravicový kabinet proškrtat do Číny, nebo do Austrálie. Celý sociální systém byl poslán doslova do horoucích pekel, abychom se poté mohli dívat na rozkrádání státu pomocí netransparentních státních zakázek, lobbistických tlaků a porušování politických slibů.

Rozpočtově zodpovědná vláda se stále častěji podobala té nezodpovědné, která škrtá chudým, ale přidává bohatším. Zákony byly šité na míru bohatší vrstvě a ti chudí měli převzít na svá bedra chod státního aparátu. Najednou Nečasův kabinet začíná plnit onu Modrou knihu, o které jako zázrakem všechna média mlčí. Pokud se podíváte do jedotlivých bodů tohoto modrého elaborátu, zjistíte, že mnoho bodů je již dávno naplněno. Vize jednoduchého, oslabeného státu je zcela bez problému realitou.

Celou českou ekonomickou historií se jako červená nit táhne nynější ministr financí Miroslav Kalousek. Za jeho panování coby ministra financí v Nečasově vládě roste dluh tohoto státu nejvíce. Země se zadlužuje, a přitom ti nejchudší se stávají ještě chudšími. Je narušen chod kapitalismu a stát nezvládá vykonávat roli supervizora tohoto systému. Finanční prostředky jsou několikanásobně předávány vlivným podnikatelům, českým milionářům a miliardářům, zatímco ti na opačném konci dostávají stále méně. Praotec kapitalismu, John Locke, by na celý ten náš český kapitalismus koukal s velkým podivením.

Nepsaná společenská smlouva byla pravicovým Nečasovým kabinetem za pomoci Kalouska a ministrů, zvláště z TOP09, roztrhána na kusy. Stále zadlužující se stát a neschopnost tohoto kabinetu zastavit hydru korupce spolu s rozkrádáním státu, přivedla ministra financí Kalouska ke spásnému nápadu. Stát začne vydávat dluhopisy a nejvyšší guru české ekonomiky začne hlásat, že on jako první v historii umožní občanům podílet se na zakoupení státních dluhů.

Poté, co se občané dozvěděli před volbami ze zaslaného šeku kolik dluží celému světu, jsou nyní stejným politikem vyzýváni k finančními podílení se na státním, respektive politickém dluhu. Česká republika vydala naposledy státní dluhopisy v roce 1997 při těch obrovských povodních. Lidé tenkrát mohli nakráčet do specializovaných firem a tyto dluhopisy si mohli zakoupit. No dobrá, tenkrát se hradily škody z povodní, ale dnes je situace jiná. Dnes se platí škody z vládnutí Petra Nečase a jeho neschopnosti vládnout státečku kdesi uprostřed evropského kontinentu.

Do 1. listopadu si můžeme kupovat politické dluhy těch politiků, kteří je vydávají. Dokonce i samotný pan ministr Kalousek si prý pár dluhopisů koupil. Dáte minimálně tisícovku a už vlastníte část politické nezodpovědnosti. Takových tisíc papírků. Zajímalo by mne, co by pan Kalousek nyní říkal o jeho složenkové nátlakové předvolební akci. Nyní se alespoň podle údajů ministerstva lidé podílejí na hojení státního dluhu. Kdo si asi takový dluhopis může koupit?

Určitě to nebudou ti chudí lidé přiímající sociální dávky. Stejně tak to těžko budou důchodci. Už nyní musejí počítat každou korunu. Ty dluhopisy si opět kupují spekulanti, bohatí lidé a ta takzvaně střední vrstva obyvatelstva. Pro nízkopříjmové tento obchod není. Tedy pokud tento nízkopříjmový není masochista a místo stravy nezvolí každodenní pohled na virtuální balík představující tisíce politických chyb.

Během dvou dnů tak bylo prodáno zhruba 90 % všech dluhopisů. Stát najednou získá velm brzy celých 10 miliard korun. Pro brovský úspěch bude tedy vydáno dluhopisů ještě více. Jakou politickou strategii použije Kalousek v příštích volbách? Složenka už to být nemůže, protože alespoň formálně se lidé podílejí na oddlužení státu. Díky vládě pana Nečase se začínáme zadlužovat i tzv. sami mezi sebou. Dluhy ze zahraničí, plus dluhy od bankovních domů a finančních institucí jsou nyní doplněné dluhy občanům.

Neměli by se nyní občané už konečně zajímat o skutečné politické kroky? Obávám se, že se toto nestane. Mnoho lidí si fakticky nevšímá významu dluhopisů. Mnoho lidí nepochopilo psychologický důsledek a vydávaný vzkaz této vlády občanům.

Kalousek nepřímo říká: "občane, nemáme peníze a nutně od vás potřebujeme co nejvíc". Spekulanti a bohatší, nebo řekněme majetnější tohoto nepřímého vzkazu uposlechnou. Pokud do pětiletého kuponového dluhopisu investujete 1000 korun, dostanete konečný výnos zhruba 158 korun, u jednoletého diskontovaného je to pouhých 20 korun a u pětiletého reinvestičního je to 170 korun.

Tady vidíte, že opravdu větší výnosy dostanete zcela logicky u většího počtu nakoupených kusů. Kalousek připravil plán pro bohatší, zatímco Nečasův kabinet nadále kašle na sociálně slabé a nemohoucí.

Psáno pro blog idnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Více:
Ministr Kalousek: Dluhopisy jsou tady. Pomozte své zemi a vydělejte

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …