Jiří Hrebenar: Za ničení plakátů rovnou do kriminálu. Začínají politické procesy?

15.02.2012 21:23

Nezesměšňujte politiku. Už vůbec na plakáty s politiky a jejich politickými programy nepřipisujte žádná hesla. Takový přimalovaný roh, bradka, obrácení hesel na pravou míru, to všechno vás může stát velmi draho.

Jiří Hrebenar: Za ničení plakátů rovnou do kriminálu. Začínají politické procesy?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

Případ pana Romana Smetany mi připomíná novodobé politické procesy. Nesouhlasíte s těmi demagogy z parlamentních lavic, proto musíte nastoupit sto dní žaláře. Jo staré zlaté mocnářství. Tam také zavřeli hostinského kvůli tomu, že tento nebožák použil před agentem policie spojení císařpána, mouchy a exkrementů. Možná se opět vracíme do starých politických dob.

Víte, vůbec bych se v tom našem Koourkově ničemu nedivil. Nečas chválí maďarského premiéra za silné kapky nacionalismu, modroučká ODS uvažuje o táborech pro bezdomovce a neplatiče někde za Prahou, prezident Klaus propaguje hnutí D.O.S.T., různí nacionalisté jsou na výsluní. Snad se opravdu vracíme, ale že bychom klesali až tak hluboko za historii dob dávno minulých? Odkdy nemá člověk právo kritizovat a zesměšňovat politiky? Ona není demokracie?

Pan Smetana se dopustil strašného přečinu. Možná může být rád, kdyby to bylo za středověku, mohl být za své kacířství upálen. Dovolil si být veřejným kacířem, když prznil křivá a falešná hesla politických partají ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Řidič tramvaje si dovolil takovou hrůzu, dopisoval volební slogany, z politiků dělal Marťany s krásnými tykadly. Co kdyby přeci jen někdo z občanů opravdu souhlasil. To by potom bylo po předražené podivně financované kampani. ODS žádala 15 000 korun jako odškodnění za to, že bylo takto velmi "závažně" zacházeno s plakáty jejich partaje.

Pan Smetana se odhodlal pomalovat 30 reklam stran na autobusech. Strany si pronajaly u dopravního podniku takovou formu sebepropagace. A jde vůbec na politiku opravdu lákat nějakými pokleslými reklamními upoutávkami? Pokud občané nevědí co partajníci dělali, tak partaj nemá právo na existenci. Schválně se projděte po městě. Dobře si pamatuji ty počmárané plakáty některých straniček. S nostalgií vzpomínám na ten geniální nápad přimalování bradky a tykadélek na plakátu Paroubka. Na té přístupové cestě k bance jinak působil jak zažraný papaláš, takto byl vylepšený a člověk se mohl pousmát.

Plakáty partají byly vždy ničené a devalvované. Ony si totiž nic jiného nezaslouží. Politické strany spolu mají soutěžit stylem politiky a ne tím, kdo má jaké plakáty a kdo vymyslí největší lež na kousek plastu či papíru. Většinou potom ta politika také vypadá tak nějak plastově Nedivím se panu Smetanovi, že odmítnul nařízené veřejně prospěšné práce. Dostal rovných 100 hodin. Poté panu Smetanovi Mediační a probační služba nabídla stodenní domácí vězení. To také pan Smetana odmítl, a tak dostal za každou hodinu prospěšných prací jeden den kriminálu.

Doufám, že jsou páni z modrého týmu nadšeni. Ona totiž ODS byla stranou, která měla na autobusech nejvíce stranických plakátů. Udavačem kritika plakátového výlepu byl jeho kolega. To je také charakterní člověk. Ve 21. století najednou budeme kriminalizovat ty, kterým se nelíbí politické lži. V tom případě chci být také za kritiku vlády a politiků zavřený. Zavřeme tedy všechny, kdo nesouhlasí a nadávají na politický styl. Probační a mediační služba dobře věděla, že vězení bude dělat špatný dojem. Lidé ihned budou hovořit o novodobých politických procesech. A není divu. Opravdu celý konflikt působí politicky. V demokratickém státě nemůže být kdokoli vězněn, nebo souzen za svůj politický názor. Tedy pokud tento názor nehlásá rasismus, nebo nepropaguje násilí či hnutí odmítající demokracii.

Pokud vím, v tomto případě pan Smetana nic takového nečinil. Je opravdu rozhodnutí soudkyně Langerové apolitické? Měla vůbec morální právo soudit tento případ? Její manžel byl kdysi llídrem ODS v Olomouci. Byl vykroužkován voliči, a tak ukončil svou politickou kariéru. Že vám jméno Langerová a ODS cosi říká? Není to pouhá náhoda, paní soudkyně je manželkou nechvalného Ivana Langera, který proslul ne zrovna čistou a fér politikou. Roman Smetana nikdy nevznesl námitku podjatosti. Ale rozhodně si nebral servítky. Nazval Ivana Langera jménem, které se k tomuto politikovi hodí. Kolik takových gaunerů je v tom našem Parlamentu? Troufám si říct, že většina.

Roman Smetana odmítá nastoupit do případného výkonu trestu. Poté se vystavuje stíhání za maření úředního výkonu a může být na něj vydán příkaz do výkonu trestu. Poté opravdu začne divadlo. Fraška bude pokračovat do absurdna.

Je to celé jedna velikánská fraška, ve které manželka jednoho z architektů vlády záhadného mizení miliard do černých děr, soudí případ, ve kterém jsou poškozovány výlepy právě stejné partaje. Spíš než stíháním nevinných lidí, měla by konečně ODS vysvětlit občanům státu, kde vzala na štědré kampaně, jak je to s financováním této partaje, proč podporují nacionalisty a proč jsou u vesla ve vládě tak profláklí lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…