Jiří Jindra: Je to jen jedno tlačítko! Můj boj s kontrolním hlášením

15.01.2016 10:49

Z úst pana ministra financí, jsem zaslechl, že kontrolní hlášení nikoho nebude zatěžovat a vlastně ani nebude nic stát. Jen se na konci měsíce stiskne tlačítko a je hotovo. V následujících řádkách se vám budu snažit popsat, jak je to doopravdy.

Jiří Jindra: Je to jen jedno tlačítko! Můj boj s kontrolním hlášením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Jelikož mám malou firmu, nedělám žádné výplaty, nepotřebuji žádné aktualizace účetního software. Letos jsem si jí ale musel koupit, kvůli kontrolnímu hlášení. Stála bezmála 4 tis Kč.

O víkendu jsem si řekl, že mám čas a provedu upgrade, abych mohl zaúčtovat přijaté faktury a zároveň zadal příkaz do banky k jejich úhradě. Software byl během půl hodinky aktuální a já chtěl zadat první fakturu. A ejhle na obrazovce se objevilo páté okénko na datum s nápisem datum KH DPH. K čemu je dobré nevím, a co se tam má psát také ne. Jdu do nápovědy a čtu:

„K současným typům členění DPH, které mimo jiné rozhodují o zařazení do příslušného řádku přiznání k DPH, jsme přidali nové pole Sekce v Kontrolním hlášení.

Pomocí něj vstoupí doklady do příslušné sekce tohoto hlášení. Pro přehlednost jsme názvy typů v poli Sekce v Kontrolním hlášení převzali z jednotlivých částí kontrolního hlášení.

Pro uskutečněná plnění se nabízí typy: A.1., A.2., A.3., A.4., A.5. a Nezahrnovat. Pro přijatá plnění jsou to typy: B.1., B.2. a B.3. a Nezahrnovat.“

A pak tabulka:

Přečtu si to jednou, podruhé a zjišťuji, že z toho nic nechápu. Volám proto svému daňovému poradci. Ten neví, na školení jde až v pátek. Zbaběle se přihlašuji na školení za dalších cca 2 500 Kč. Odkládám účetní SW a jdu dát příkazy do banky ručně. A pak že to bude zadarmo a jedno tlačítko… Mě už to stálo 6 a půl tisíce a jeden den na školení. Zatím. A těch tlačítek jsem tam už našel jedenáct (a ještě musíte vědět, které zmáčknout), místo proklamovaného jednoho. Proč je to zas tak složité a nepřehledné? Není to jen kvůli tomu, aby nám mohli úředníci dávat tučné pokuty za to, že místo A1 dáme třeba A5?

Mám dva známé, kteří kvůli kontrolnímu hlášení pozastavili živnost. Jeden bydlí ve Staňkově a druhý v Domažlicích. Oba šli na Živnostenský úřad pozastavit živnost a oběma úředníci nedovolili do oznámení napsat, že končí z důvodu kontrolního hlášení, protože se už nechtějí nic nového učit. „Napište tam třeba, že jste už starý a že už vás to zmáhá“ – radila úřednice – oba dva jsou již v pokročilém důchodovém věku…

Já bohužel v důchodovém věku nejsem a tak se budu muset s touto buzerací vypořádat sám. Myslím, že napíšu ještě pokračování, zítra je úřední den a chci se jít zeptat na finančák.

Jiří Jindra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…