Jiří Jindra: Tak. A je vymalováno. Kontrolní hlášení startuje

25.12.2015 19:05

Zákon o kontrolním hlášení nebyl odložen a bude tedy platit od ledna. Co to pro všechny znamená, už víme. Já se snažím zjistit, proč to ministr financí dělá.

Jiří Jindra: Tak. A je vymalováno. Kontrolní hlášení startuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vždyť za jeho působení v úřadě se jen prohlubuje neschopnost státu vybírat daně, tedy i DPH. Dle pana ministra financí, se má díky kontrolnímu hlášení vybrat na DPH o 10 miliard více (dle SsČR je to nesmysl). Jen za rok 2014 ministerstvo financí ale odepsalo pro nedobytnost 71 miliard korun.

Podle těchto čísel je jasné, že se panu ministrovi nedaří daně vybírat. Takže změna se bude zase týkat jen těch poctivých – další státní buzerací a šikanou - a ti nepoctivý se zase vysmějou a pan ministr zase příští rok odepíše dalších 71miliard korun (snad pouze 71). Proč to pan ministr ale dělá? Je to z lásky ke státu a státnímu rozpočtu? Když si představíme předchozí uvedená čísla, tak asi sotva. Tak proč? Napadají mě jen tři důvody.

První – zeštíhlet státní správu. Vždyť když vše probíhá elektronicky, není potřeba tolik úřadníků. Opak je bohužel pravdou. Za nedlouho bude na jednoho pracujícího člověka (je tím myšleno člověka, který tvoří hodnoty) několik úředníků (ti bohužel hodnoty nevytváří, jen spotřebovávají). Kam ta ekonomika půjde, si může každý domyslet

Druhý – Totálně zničit buzerací, kontrolami a nesmyslným papírováním, kde při každé chybičce jsou deseti a statisícové pokuty, všechny živnostníky a malé podniky – na ty velké si netroufne, ty by se mohly postavit na odpor a přeci nepůjde sám proti sobě ….

Třetí – dostat se k citlivým údajům firem. Vždyť v databázi bude obsaženo, kdo, kdy, s kým a za kolik obchodoval. Navíc databázi bude spravovat cizí subjekt, takže únik informací je více než jistý.

Snad zabere naše ústavní stížnost na tento zákon. Je to poslední šance svobodného podnikání u nás.

Jiří Jindra

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.