Jiří Kobza: Stanjura jménem Česka bourá pravidla a zákony

12.12.2022 9:40 | Komentář

Maďarsko v EU jako jediné hlasovalo proti poskytnutí půjčce Ukrajině, hlásá do světa zpravodajský servis ČTK. Oč jde?

Jiří Kobza: Stanjura jménem Česka bourá pravidla a zákony
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Rada (ministrů financí členských států) Evropské unie v sobotu oznámila dohodu o legislativním balíčku, který umožní poskytnout Ukrajině příští rok půjčku 18 miliard eur (437,5 miliard korun). Rada předloží návrh Evropskému parlamentu k případnému přijetí, resp. souhlasu příští týden. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Český ministr financí Zbyněk Stanjura(ODS) v tiskové zprávě uvedl, že „díky legislativě, kterou jsme dnes přijali, může Ukrajina počítat s finanční pomocí ze strany EU po celý rok 2023“. Podle informací agentury DPA Maďarsko hlasovalo proti, přestože půjčka vyžaduje jednomyslnost. Stanjura ale již dříve uvedl, že ostatní unijní státy připraví variantu, jak poslat Kyjevu peníze i bez maďarské účasti.

Půjčky na příští rok budou mít desetiletý odklad splácení, většinu úrokových nákladů pokryjí členské státy prostřednictvím vnějších účelově vázaných příjmů. Záruky za tyto půjčky poskytne buď rozpočet EU, nebo členské státy, uvádí se v tiskové zprávě.Prostředky mají Ukrajině pomoci při financování akutních potřeb, při obnově kritické infrastruktury a na začátku poválečné obnovy. Dlouhodobým cílem je podpora Ukrajiny na cestě k evropské integraci.

Tato zpráva poskytuje hned několik příležitostí k nezbytnému komentáři. Předně: Ze zprávy naprosto neplyne, proč a nač se mají ty nekonečné miliardy na Ukrajinu posílat. Nestačí americké, české a další zbraně a bojové systémy za desítky miliard eur či dolarů, které jsou už přes půl roku transferovány na ukrajinské území, aby z velké části skončily v rukou zlodějů a překupníků? Vždyť jsme i z úst amerických představitelů – konkrétně z ministerstva zahraničí a obrany – v minulých týdnech slyšeli dost úděsné informace o tom, že většina zbraní, které doputují k ukrajinské hranici ze západu, se vzápětí kdesi „ztratí“ a objeví se na černém trhu. Takže výsledkem je, že ukrajinská armáda a policie si kupuje americké a třeba i české zbraně za několikanásobek jejich skutečné ceny. Nadto tedy z kontingentu, který putuje na Ukrajinu coby dar od řečených západních zemí. A teď se tedy naše slavná Evropská unie domlouvá na dalších stamiliardách pro Ukrajinu, ale jak vidno, zejména její černý trh. To hlava nebere.Vlastně proč ne? Při miliardových ziscích, kdo by se staral o nějaké Ukrajince anebo dokonce Čechy, kteří netuší, jak přečkají zimu?

Navíc česká vláda rozhodla, že pošle ze státního rozpočtu v dalších třech letech po půl miliardě korun.

Druhá poznámka míří k ministru financí ČR Stanjurovi. Tento „liberální demokrat“ se vyjádřil v tom smyslu, že pro načalstvo Evropské unie už přestávají platit i ty nejelementárnější pravidla, k nimž patří právo veta členské země, jde-li o vojenskou intervenci nebo dodávky, zahraniční politiku či půjčky jménem Unie. Pravil, že se prostě najde cesta, jak obejít v tomto případě maďarské veto. To je už ale politické zvěrstvo. Stanjura buď neví, co říká, a neuvědomuje si míru absurdity a nezákonnosti, jíž dává průchod, anebo, a to je pravděpodobnější – ve své absolutistické aroganci se pasuje, tak jako mnozí jiní z bruselských škamen, na předsedu zeměkoule, který si přece s nějakými zákony a pravidly nemusí dělat starosti. Hlavně když se dosáhne cíle, který si vytkl.

Bylo by dobré zeptat se Stanjury a mnoha dalších našich představitelů, zda si opravdu myslí, že je loni voliči volili s mandátem, aby vyhazovali společné peníze na zbytečnou a nadto cizí, nás se nijak netýkající válku, a tím ji znovu a znovu prodlužovali a prodražovali, a zároveň kašlali na pauperizaci našich obyvatel, zdrcující mnohonásobky cen energií a potravin, a tím tedy následný hromadný pokles životní úrovně lidí. Těch, kteří uvěřili polistopadovému budování kapitalismu a jmenovitě ODS, která byla lídrem tehdejší transformace. Bane, jsem ochoten věřit, že nad stavem, v němž se ocitla „jeho“ ODS, kroutí hlavou i sám její zakladatel Václav Klaus. Mohli bychom mu za ta léta možná vyčíst ledacos, ale nikdy ne vědomou a záměrnou ekonomickou decimaci vlastního obyvatelstva v zájmu cizích velmocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…