Jiří Koskuba: Přemnožení černé zvěře

14.09.2014 9:35

Interpelace na pana ministra pro životní prostředí a pana ministra pro zemědělství.

Jiří Koskuba: Přemnožení černé zvěře
Foto: Marek Drha
Popisek: Myslivec

Vážení páni ministři,


obracím se na Vás s interpelecí ve věci přemnožení černé zvěře a následných škod. Raději, s ohledem na prolínající se kompetence, na Vás oba. Bohužel, vedou mne k tomu i osobní negativní zkušenosti. Proto přiznávám, že na věci mám i osobní zájem.

Chápu nutnost ochrany přírody, tedy i fauny. Ale k tomu i patří adekvátní péče o krajinu. Stejně jakou soukromý majetek. Je pak o to smutnější, když kupř. v sečení luk,  navíc v CHKO a v souladu s požadavky ochranářů, pravidelně brání škody způsobené potulujícími se čím dál početnějšími stády divokých prasat. To už pomíjím přímo intravilány některých měst. Možná máte osobní zkušenosti s tím, jak vypadá pozemek přeoraný sviněmi. A jak namáhavé až nemožné je poté vůbec uvést louku do původního stavu. Do té doby totiž potřebnou techniku nelze využít. Navíc techniku poctivě, s vysokou DPH a bez jakýchkoliv dotací zakoupenou. K tomu ani samotné škody na majetku soukromých osob, ale i obcí a měst nejsou, nejsou, na rozdíl od zemědělců, nijak nahrazovány. Stejně jako pro ně neexistuje ani žádná „zelená nafta“. Není to spravedlivé a ani správné.

Je pak o to smutnější, když ani prosby vůči pánům myslivcům z ČMMJ, spravující honitbu, nepomáhají. Dokonce obdržíte až arogantní odpověď, že se přece „každý má postarat sám o sebe“. Zákon to však, na rozdíl od nich, ostatním „nezeleným mužíčkům“ nijak neumožňuje. Navíc se obávám, že rozsáhlé a tudíž i nákladné oplocování by se nejen jim hrubě nelíbilo. Za uvedené situace je tedy řešení nemožné. Snad jen právě myslivci jsou v poklidu. Až budou chtít, dočkají se a  trefí, zvěř je jejich. Oni mají pak nejen hezký zážitek, ale i užitek či zisk. Bohužel, zhusta na úkor a ke škodě jiných. Ti jen oči pro pláč.

Proto by mne zajímal  nejen Váš názor. Ale i zda a hlavně jak hodlají Vaše ministerstva uvedený problém rychle a účelně řešit. ČMMJ k tomu očividně ten správný partner není.

S úctou      Jiří Koskuba

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…