Jiří Leschtina: Ovládne Andrej Babiš justici?

13.02.2015 7:34

Brzké jmenování Roberta Pelikána do čela resortu spravedlnosti vyvolává řadu otázek. Jednou z nejpalčivějších je, jak tento blízký spojenec Andreje Babiše přistoupí k zákonu o žalobcích, jenž měl posílit jejich nezávislost na politické moci.

Jiří Leschtina: Ovládne Andrej Babiš justici?
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Nad ním se už tvrdě střetla s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem exministryně Válková. A zatím to vypadá, že ani s příchodem Pelikána se této normě neblýská na lepší časy.

Vždyť právě Pelikán měl na starosti přepsání původního Zemanova návrhu, po němž z originálu nezůstal kámen na kameni.

A byl to právě Pelikán, kdo nutnost stažení Zemanovy verze z parlamentu vysvětlil varováním, že se Česko ocitlo jen krůček od toho, aby se státní žalobci stali „čtvrtou mocí ve státě.“

Na ministerské podobě zákona je nejzajímavější, že nejenže nevychází se závazku ve vládním prohlášení, ale dokonce mu přímo odporuje.

Vláda slibuje posílení nezávislosti státního zastupitelství, aby mohlo fungovat bez přímého politického vlivu. Jak tomu ale odpovídá návrh ministerstva ponechat v pravomoci vlády odvolání nejvyššího státního zástupce bez udání důvodů?

Ministerstvo navrhuje zřídit více než stočlenné Speciální vrchní státní zastupitelství, které by od pražského a olomouckého vrchního zastupitelství převzalo vyšetřování závažných korupčních a hospodářských kauz.

Předsedu tohoto paralelního útvaru by jmenoval ministr. Což není nic jiného než pokus vymanit z dosahu Zemana, Bradáčové a Ištvána vyšetřování případů, zasahujících do politiky. A dostat je zpátky pod kontrolu vlády.

Nelze předpokládat, že ministerská verze zákona vznikla bez vědomí Andreje Babiše. Vždyť Pelikán byl na ministerstvo vyslán coby Babišův trojský výsadek.

A nové paragrafy jistě věrně zrcadlí představy šéfa ANO, jaký má být vztah vlády a žalobců. Prostě státní zastupitelství jako jedna z dceřiných firem státu, kterou je nutné mít pod palcem.

Co je však zcela zarážející, to je bohorovnost, s jakou premiér přihlíží, že jedno z klíčových ministerstev prosazuje politiku zcela protichůdnou antikorupční vizi kabinetu.

Sobotka občas utrousí, že ministerská verze se mu nelíbí. Už dávno ale měl premiér bouchnout do stolu a pod hrozbou rozpadu koalice vyžadovat zastavení prací na "vzdorozákonu", zpochybňujícím základní smysl této vlády.

Pokud tak nečiní, vyvolává podezření, že ani sociálním demokratům nejsou proti mysli paragrafy, které by měly politiky chránit před nezávislými státními zástupci.

Kdy si ale Babišovi vládní partneři uvědomí, že šéf hnutí ANO se právě teď pokouší rozšířit svou ekonomickou, mediální a politickou moc o ovládnutí části nezávislé justice? Že je to přehnaná představa?

Každopádně Babišovo prohlášení v Hospodářských novinách po pádu Válkové, že „resort teď potřebuje pevnou ruku“, znělo dostatečně bojovně. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…