Jiří Paroubek: Andreji, jděte do té debaty!

23.05.2019 18:51

Přečetl jsem ráno se zájmem rozhovor Práva s (údajným) hlavním organizátorem pondělních demonstrací proti M. Benešové a teď už vlastně tak nějak proti všemu, co je spjato s vládou A. Babiše. Myslím, že se nebudu mýlit, když napíšu, že vkrátku budou následovat v této souvislostí i otevřené útoky na prezidenta Zemana.

Jiří Paroubek: Andreji, jděte do té debaty!
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Musím říci, že mně argumenty pana Mináře, lídra to spolku Milion chvilek pro demokracii, poněkud překvapily, ba přímo šokovaly. Hlavním požadavkem tohoto dobrého muže je, aby se premiér Babiš do 28. května s reprezentantem tohoto spolku utkal v televizním duelu. A pokud prý ne, tak bude následovat další velká demonstrace na Václavském náměstí už 4. června. Více prý tajemný Minář nemůže prozradit. Být na místě A. Babiše, šel bych do té debaty. Jeho odpůrci nemají v případné diskusi s premiérem co nového nabídnout. Vše už řekli a teď už vše jen opakují.

Marie Benešová, i když by chtěla být marionetou Andreje Babiše, žádné změny ve státním zastupitelství za nastalé situace, respektive v důsledku demonstrací, neudělá. Pokud je vůbec chtěla udělat.... Že by to bylo potřeba, cítíme všichni. Tak např. vrchní státní zastupitelství v Olomouci má za sebou ohromný skandál z června roku 2013, kdy umožnilo vtrhnout policii do Úřadu vlády jako do peleše lotrovské. Zatím jediným výsledkem je macerování bývalé šéfky sekretariátu premiéra Nečase a nyní jeho manželky Jany Nečasové. Jednak prý nezdanila kabelky a další dary a kromě toho ještě prý úkolovala vojenskou rozvědku. I z toho plyne, že útok na Úřad vlády z června 2013 byl, jak to říci zdvořile, záměrný omyl...velká odhalení se zkrátka nekonala.

Zatím jsme se nedozvěděli, kdo vlastně je majitelem tehdy objeveného pokladu (ve zlatě i v zahraniční i domácí měně desítky milionů korun v Komerční bance na Václavském náměstí ve vypáčenych sejfech). Nevíme, zda je to poklad nejmenované parlamentní politické strany či něco jiného. Nedozvěděli jsme se ani nic o tom, jak jsou řešena obvinění vznesená na tiskové konferenci následující po útoku na Úřad vlády vrchním státním zástupcem z Olomouci v červnu 2013. Prostě, soustava státního zastupitelství potřebuje reformu. Je však potřeba o ní diskutovat, v klidu připravit a zbavit podezření, že důvodem pro to by snad mělo být zametení kauzy premiéra Babiše „Čapí hnízdo“ pod koberec.

Myslím, že by premiér měl ukázat dobrou vůli, ale také zopakovat své argumenty. Koneckonců, o jeho případném trestním stíhání se bude ještě rozhodovat a on musí svést souboj o veřejné mínění. Mnohokrát v poslední době nás přesvědčil, že komunikovat s veřejností umí. Premiér by neměl podceňovat schopnost lidí, kteří za celou akcí stojí, dostat desítky tisíc občanů na ulici. Žít v situaci studené občanské války se nedá, určitě ne dlouhodobě. Premiér by měl být tím, kdo ukáže nadhled a ochotu diskutovat i s lidmi, kteří projevují vůči němu až nesoudnou nenávist. Objev Dominika Haška, který byl jistě skvělým hokejovým brankářem (ve své době asi nejlepším na světě) a vynikajícím sportovcem, že A. Babiš byl agentem StB a proto by měl odstoupit, je opravdu objevem století.

A. Babiše v tuto chvíli podporuje téměř třetina českých voličů a část lidí jej podporuje také proto, že ví, kteří lidé a které síly jsou proti němu. Pokud jde o jednu ze sester Issových (omlouvám se, ale moc je od sebe nerozpoznám), ta už jednou radila spolu s jedním svým hereckým kolegou lidem, jak mají volit v akci „Přemluv bábu, dědka “. Výsledkem byl v roce 2020 vznik Bakalovy pravicové koalice ODS – TOP 09 – Věci veřejné. Nečasova vláda byla od začátku rozhádaná, s ohromnými aférami. Dokázala zemi přivést do hospodářské recese v situaci, kdy už žádná země v našem okolí v recesi nebyla. A stát tehdy každoročně nabíral trojciferné miliardové cifry zadlužení. Zajímalo by mě, zda se někdy za tuto manipulaci s veřejným míněním herečka omluvila. Myslím si, že ne, že to do dneška považuje za správnou věc. Chápu to. I její kolosální vzdělání (nedokončila vlastně ani střední školu, pokud jsem tedy dobře informován) způsobuje nedostatek přehledu a zřejmě i morálky. Všeobecně známá osobnost by měla vážit slova. Před devíti lety i dnes.

Ve výčtu podobně nekvalifikovaných umělců, kteří včera emotivně vystupovali s útoky na premiéra a ministryni spravedlnosti, bych mohl pokračovat. Za cca 20 hodin začnou v Česku evropské volby. Myslím, že nepřinesou vítězství stranám pražské kavárny. A to, i když jsou to volby, k nimž se dostavují spíše pravicově orientovaní voliči. Takže ještě jednou. „Andreji, jděte do té debaty! Stačit na Vás nebudou“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …