Jiří Paroubek: České hospodářství dusí také růst základní sazby ČNB

07.05.2022 21:30 | Komentář

Když jsem nedávno v jednom z diskusních pořadů CNN Prima News vyjádřil názor, že politika zvyšování základních sazeb (úroků) České národní banky (ČNB) je zhoubná pro hospodářství země, ozval se jeden z debatérů s jiným názorem. Prý takhle ČNB postupuje přímo školsky.

Jiří Paroubek: České hospodářství dusí také růst základní sazby ČNB
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tedy podle "školních učebnic ekonomie“: Když se zvyšuje inflace, musí se zdražovat cena peněz. Už jsem se nedostal k reakci, abych se ho zeptal, podle čeho tedy postupuje Evropská centrální banka (ECB), která je se základní sazbou úroků někde kolem nuly a státy platící eurem (EMU) mají inflaci podstatně nižší.

Možná, že mají v ECB k dispozici jinou školní učebnici anebo prostě školní učebnici zahodili jako nepotřebnou a nevhodnou a používají zdravý selský rozum.

A tak, pokud nějaká česká firma, která obchoduje se zahraničím a má ve svých příjmech také eura, musí usilovat o přijetí úvěru nikoliv od české, ale od nějaké evropské banky v eurech. České banky budou po nejnovějším navýšení základní sazby ČNB o 0,75 bodu na 5,75% půjčovat svým klientům za 6, 7 anebo také 8% úroku. Banky ze zemí EMU si mohou při nízké základní sazbě ECB dovolit půjčovat úvěry s úrokem do 2%. Co bude výsledkem? Čeští podnikatelé si prostě přestanou půjčovat v českých bankách a omezí se investiční výstavba, respektive, nebudou se rozjíždět žádné nové investiční akce. Pardon. Poběží jen ty, které budou financovány eurem od bank z EMU. Co budou dělat české banky s přebytkem likvidity, těžko odhadnout.

Dříve nebo později budou také lidé, kteří splácejí hypotéky, nuceni – po skončení fixace sazby s nižší úrokovou měrou – dostanou ránu v podobě podstatně vyšší úrokové míry. Jinak řečeno, splátky hypoték se navýší postupně řádově o tisíce korun. A to bude další příspěvek k zvýšení celkové drahoty.

O desítky procent letí nahoru ceny plynu. Podobné to bude u elektrické energie. Nejméně o čtvrtinu se zvýší ceny potravin a k tomu všemu ještě se postupně zvýší splátky hypoték. Tisíce a možná desetitisíce mladých rodin s dětmi se pak dostanou do situace, že nebudou schopny splácet hypotéky. Už dnes by vláda měla přemýšlet o programu, který pomůže těmto mladým lidem se splátkami hypoték.

Určitě by nebylo dobré, aby zde vznikla poměrně velká armáda stresovaných mladých lidí, kteří přijdou o bydlení a pokud za hypotéku ručí širší rodina ještě dalším majetkem, může se rodina dostat ještě do dalších nepříjemných situací. Může dokonce přijít na buben i další její majetek.

Říká se, že za míru inflace odpovídá centrální banka, v našem případě tedy ČNB. Nemyslím, že je to úplně pravda. Míru inflace mohou okamžitě srazit některá opatření vlády. Snížení nebo eliminace sazby DPH u energií, eliminace sazby spotřebních daní u pohonných hmot, cenová maxima u některých potravin apod.. Je otázka, zda současná vláda je takovéhoto přístupu vůbec schopna. Je to vláda, která si četla v „pravicových učebnicích ekonomie“.

Spíše si ale myslím, že pokud jde o ekonomickou oblast, jsou tito lidé naprosto nevzdělaní a nedotčení znalostmi, a to včetně současného ministra financí.

Babiš byl alespoň praktik a chápal ekonomické souvislosti. U současné vlády to nevidím. A ČNB pokračuje podle „učebnic“. A už se těší na další zvýšení základní sazby.
Je dobře, že ČNB přešla od povinného optimismu při odhadu vývoje české ekonomiky k realističtějšímu pohledu. Dnes již hovoří otevřeně o stagnaci hospodářství v tomto roce. Je to jen otázkou pár týdnů, kdy připustí, že hospodářství poklesne meziročně o několik procentních bodů (tedy to, co já říkám již několik měsíců). A že to bude mít závažný dopad do příjmové stránky letošního státního rozpočtu. Ten závažný dopad je částka přesahující 100 mld. Kč chybějících rozpočtových příjmů. A to je pro rozpočet rána jako z praku. Dalších 100 mld. Kč budou stát ukrajinští uprchlíci, doufejme, že nám tyto peníze vykryje z větší části Evropská unie. Doufejme!

Vláda by se měla také zabývat kritickou situací v oblasti veřejných investic. Stavební firmy nejsou schopny dodržet ceny, které za jiných podmínek vysoutěžily ve výběrových řízeních u staveb, které jsou již rozpracovány, a to s ohledem na razantní nárůst cen stavebních materiálů. Ale také třeba s ohledem na velký nárůst cen pohonných hmot.

Vláda by měla hledat cestu k urychlené úpravě zákona o veřejné zakázce tak, aby bylo umožněno v rámci rozpětí daného vládou připraveným algoritmem, překročit vysoutěžené ceny stavebních prací. Ničemu nepomůže, když od rozpracovaných staveb budou postupně odcházet jednotliví realizátoři, stavební firmy. Tyto výkony by pak ve státním rozpočtu chyběly. Samozřejmě by chyběla také společenská hodnota, která by měla vzniknout dokončením investičních akcí.

Je to specifická věc a je potřeba ji řešit velkoryse tak, aby se lidé ze stavebních firem a z veřejné správy nedostávali do rozporu se zákonem. Pokud tady nebude připravena přechodná legislativní úprava, řešící tento závažný problém, mohou mít orgány činné v trestním řízení přímo žně. Anebo, a to by bylo také špatné, stavby by se zastavily na několik let.

Mimořádná doba vyžaduje mimořádné činy.

A že všeho nejlepší bude, když válka skončí....

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…