Jiří Paroubek: Evropská unie v recesi

03.05.2021 21:04 | Komentář

Podruhé v poměrně krátké době za poslední rok spadlo hospodářství EU do recese (v ekonomické terminologii to znamená pokles do 4 %; pokles pod 4 % znamená krizi).

Jiří Paroubek: Evropská unie v recesi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V loňském IV. čtvrtletí mezičtvrtletně (tzn. oproti III. čtvrtletí minulého roku) podle Eurostatu pokleslo evropské hospodářství o 0,5 %. V I. čtvrtletí mezikvartálně oproti IV.ctvrtletí pokleslo hospodářství o 0,4 %.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Je to sice hra malých čísel, ale znamená to dvakrát mezikvartální pokles. Meziročně HDP Evropské měnové unie (EMU) pokleslo v I. čtvrtletí o 1,8 %.

Nejlépe na tom byla v EMU Francie, jejíž hospodářství meziročně v I. čtvrtletí vzrostlo o 1,5 %. Tedy, jinak řečeno, druhá největší ekonomika EU zaznamenala pozitivní vývoj, což s ohledem na uzavírání obchodů, restaurací a služeb ve Francii je pozoruhodné.

Naopak největší ekonomika EU, Německo, zaznamenala v I. čtvrtletí pokles o 3 %.

V tomto poklesu se projevila v Německu v plném rozsahu druhá vlna pandemie covidu-19 a dosti důsledný lockdown obchodu a služeb uplatněny v této zemi.

Namátkou ještě zmíním další dvě velké evropské ekonomiky: Itálie a Španělsko.Ty zaznamenaly meziroční pokles svých ekonomik 1,4 %, respektive 4,3 %.

Němci se snaží o plošné očkování, které jde pomaleji, nežli by si sami představovali. Problém je zhruba stejný, jako u nás. Nedostatek vakcín k očkování.

Nicméně němečtí analytici odhadují letošní meziroční růst HDP své země o 3,5 %. O tom, že je to reálné i přes pokles německého hospodářství v I. čtvrtletí tohoto roku, svědčí čísla z loňského III. čtvrtletí, kdy byl zaznamenán meziroční růst 8,7%.

Česká ekonomika zaznamenala meziročně v I. čtvrtletí pokles o 2,1 %. Naopak odhady ministerstva financí předpokládají růst letošního HDP ČR o 3,3 %.

Také česká ekonomika, podobně jako ta evropská, se dostala, po mezičtvrtletních poklesech ve dvou čtvrtletích za sebou, opět do recese.

Motorem české ekonomiky je jako vždy průmysl. V dubnu byl vykázán vysoký index nákupních manažerů (v průmyslu). Tento index (PMI) se přibližuje hranici 60%. A již překročení hranice 50% svědčí o příznivém vývoji v závazných objednávkách v průmyslových formách. Takto vysoký PMI nebyl v posledních třech letech vykázán.

Lockdown odvětví českého průmyslu příliš nezasáhl, takže průmysl pokračoval i v minulém měsíci v rychlém růstu výroby a v přijímání nových pracovníků. Očekává se, s ohledem na razantní nárůst objednávek v českých průmyslových závodech, velice dynamický růst průmyslové výroby v nejbližších měsících. A protože bude fungovat efekt nízkého srovnávacího základu, můžeme očekávat i dvouciferný meziroční nárůst českého průmyslu. Konec konců, např. v českém automobilovém průmyslu v březnu došlo k růstu produkce o 50% (je fakt, že ve druhé polovině března v loňském roce došlo k velkému uzavírání výrobních kapacit v důsledku pandemie).

Předpokládá se, že kromě poptávky v průmyslu se u nás projeví také rychlý růst spotřeby obyvatelstva tak, jak bude postupně uvolňován provoz v obchodě a ve službách. To se pochopitelně pozitivně projeví v meziročním růstu HDP v dalších čtvrtletích tohoto roku.

Česká ekonomika je do značné míry závislá na výkonech ekonomiky německé. Německá ekonomika je zase velmi závislá na rozvoji americké a také čínské ekonomiky. Obě dvě tyto největší světové ekonomiky předpokládají růst hospodářství. V USA letos o 6 %. V Číně pracují s čísly ještě vyššími. Prostřednictvím německých firem bude mít benefity přicházejícími z USA a z Číny také český průmysl.

V USA se pozitivně projevuje rychlá vakcinace obyvatelstva (téměř třetina lidí v USA už měla alespoň jednu vakcínu). Projevuje se růst zaměstnanosti a samozřejmě do růstu HDP se promítnou i dvě kola federálních stimulů, stimulačních finančních balíčků. Ten jeden, ve výši 1,9 bilionů dolarů, má jít na obnovu, respektive na výstavbu nové americké infrastruktury. Ten druhý balíček ve výši 1,8 bilionů dolarů má být čerpán v rámci plánu pro americké rodiny. Vláda prezidenta Bidena tedy jde cestou snížení počtu nemocných za pomoci rozsáhlé vakcinace a pochopitelně peníze do rozvoje infrastruktury a zejména peníze, jdoucí do „plánu pro americké rodiny“, půjdou ve velmi krátké době do spotřeby obyvatelstva.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…