Jiří Paroubek: Fantomové z klientelistické sítě

06.04.2019 9:20

Suverénně nejhorší volební výsledek v komunálních volbách v rámci ČSSD zaznamenala sociální demokracie v Praze. Její kandidátky do pražskeho městského zastupitelstva i zastupitelstev městských částí byly bez výjimky ve volbách rozdrceny. S volebním výsledkem někde kolem 3 %. No, prostě beznaděj. Za takových okolností ti, kdo jsou odpovědní, za tento volební propadák, odcházejí obvykle rychle do politického důchodu a veřejného zapomnění. Ne tak v Praze. A ne tak v pražské organizaci ČSSD.

Jiří Paroubek: Fantomové z klientelistické sítě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ten hlavní organizátor volební porážky, Poche, se těší naprostému politickému zdraví. Na sjezdu ČSSD byl jednou z nejvýznamnějších zákulisních figur. Poslanec Dolínek, který se tentokrát z pozice náměstka primátora pro dopravu neprobojoval ve volbách ani do opozice, již nepobírá dva platy, ale jen jeden. V poslanecké sněmovně není vidět. Karel Březina sice odešel z funkcí, ale vliv v pražské organizaci si udržuje dál. A celá pražská organizace je prakticky beze změny. Jako by se nic nestalo. Ale ono se stalo. Lidé, kteří takto grandiózně prohrají volby, už se nikdy nedokáží vzchopit k lepšímu výkonu, respektive nedokážou dovést stranickou organizaci, kterou řídí, k lepšímu volebnímu výsledku. Prostě by měli jen odejít z politiky a někdo by jim to měl říct. Předseda krajské organizace Pavlík se stal náměstkem ministra školství. Tedy namísto toho, aby se věnoval něčemu, čemu by snad mohl rozumět, jako je třeba lov ryb anebo hlemýžďů, se věnuje něčemu, na co prostě nemá schopnosti. Svou funkci ubránil ihned po volbách s tím, že nebude přece uvolňovat prostor "ruským agentům a zemanovcům". Kdo jsou zemanovci, vím, ale kdo jsou ruští agenti v ČSSD, to mi dodnes není známo.

Bohužel, klientelistický systém vybudovaný v pražské ČSSD, se udržuje dál. V rámci tohoto systému se stal ministrem zahraničí další asistent europoslance Pocheho (europoslanec Poche už snaživě dodal do české politiky jednoho svého asistenta, a tím je nynější poslanec Dolínek) Petříček. Zatím se na ministerstvu chová jako Schwarzenbergův klon... A to i v detailech. Publicisté pravdy a lásky řičí nadšením. Problém ale je, že tito publicisté nikdy nebudou volit sociální demokracii...

Já se chci zhruba po roce zaměřit na problematiku obvodní organizace ČSSD v Praze 5, dříve mimořádně úspěšného obvodu v pražské ČSSD. V letech 2002 – 2010 jsem byl jejím předsedou. V roce 2002 jsem začal pracovat v Praze 5 s rozvrácenou stranickou organizací, která po čistkách provedených ústředím (M. Starec), čítala všeho všudy sto dvacet členů. Ujal jsem se organizace soc.dem. v Praze 5 na jaře 2002, protože na podzim byly komunální volby a já jsem v nich kandidoval jako lídr pražské kandidátky ČSSD. Nechtěl jsem mít úplně rozvrácené politické zázemí. Po mém zvolení předsedou organizace trvalo zhruba další rok, než se mně podařilo, aby znechucení členové zvolili kompletní nový obvodní výbor.

V dubnu 2005 jsem se stal předsedou české vlády a vzhledem k tomu, že nemám rád mnohoobročnictví, jsem chtěl ukončit své předsednické angažmá na Praze 5. Dvě nebo tři soupeřící politické party, které na obvodě byly, mě ale přemlouvaly, abych to nedělal. Abych prý dělal předsedu obvodu dál, protože jinak se povraždí (myšleno naštěstí obrazně)… Vyslyšel jsem je. Postupně jsem dostal své kolegy z obvodní organizace na radnici v Praze 5 (po volbách v roce 2006), s velmi silným zastoupením v radě MČ. Práce obvodní organizace nebyla formální, byla vlastně velmi kvalitní a ofenzivní a snažil jsem se v ní dávat prostor mladým lidem a ženám. Na podzim roku 2010 jsem skončil jako předseda obvodu a za pár dní poté byly volby, v nichž ČSSD na Praze 5 získala téměř 19% volební podpory, devět mandátů zastupitelů v zastupitelstvu MČ Prahy 5 a byla tak druhou nejsilnější stranou na obvodě. Získala na radnici mimořádně silné zastoupení, jednak v radě MČ a jednak ve vedení několika odborů radnice na Praze 5. Dva mladí lidé z čela kandidátky ČSSD se po volbách stali místostarosty. Jeden utekl ze strany půl roku poté, co se stal místostarostou, neboť by byl následující den vyloučen. A druhý utekl půl roku před následujícími volbami, poté co byl velmi systematicky likvidován svou vlastní stranou a přešel k hnutí ANO, kde se velmi slušně politicky uplatňuje. Prostě proto, že s ním nově vytvořené vedení obvodní organizace ČSSD v Praze 5 pro komunální volby v roce 2010 nepočítalo. Když jsem se podíval na kandidátku ČSSD pro komunální volby v roce 2014 v Praze 5, řekl jsem: „bude to 8%“. A bylo to 8,04% hlasů. Prostě na kandidátce byli nezajímaví lidé, vedení nezajímavým člověkem. Tím nezajímavým člověkem, "lidrem" byl v roce 2014 a dosud je Jan Smetana. Nikdy jsem tak úplně nevěděl, když jsem s ním po léta spolupracoval, jestli Honza má o kolečko víc nebo míň. Ale ctižádost měl nesmírnou. I když do této funkce jaksi zbyl a udělal vše pro to, ve spolupráci s lidmi z města i z ústředí, aby se zbavil na obvodě všech schopných, tedy mnohem schopnějších lidí, nežli byl sám. Obávám se, že tento proces „smetanizace“ proběhl i na jiných pražských obvodech. Zejména na úrovni města. Žádný přirozený výběr, nominace na kandidátky jen ti, kdo jsou zapojeni do klientelistických struktur. Prostě kámošové kámošů. Smetana se teď po debaklu v komunálních volbách (tentokrát dostal v Praze 5 2,7% hlasů) stal šéfem Zdravotnického zařízení ministerstva vnitra. Tedy šéfem významné organizace se stává člověk, který nikdy nic reálného neřídil, o zdravotnictví nic neví a jeho jediným kvalifikačním předpokladem je zapojení do klientelistické struktury M. Pocheho.

Nechci se příliš vyjadřovat k současnému dění v ČSSD, tedy jinak než pozitivně. V eurovolbách to bude mít strana těžké, Ale jsou věci, které jsou pro mě zcela nepochopitelné. Třeba toto jmenování Smetany do vedoucí funkce anebo to, že dcera J. Smetany, nositelka stejného jména a místopředsedkyně pražské ČSSD, je údajně jednou z poradkyň ministra zahraničí. Chtěl bych vědět, co tomu dobrému muži radí, když zahraniční politice vůbec nerozumí…

Prostě pražská organizace by se především měla zbavit klientelistických vazeb, jejich protagonistů navázaných na kmotry typu Růžičky (v době,kdy byl poradcem ministra vnitra Chovance) z firmy Bison & Rose, Mgr. Pokorného či Tvrdíka. Jde o to, oddělit se od sobotkovských časů.

Jednu věc bych ještě rád dodal. Někdy v minulém roce mně místní organizace v Cerhenicích přijala zpátky do ČSSD. Poté se musel podle stanov v mém případě vyjádřit příslušný krajský výbor, což byla pražská organizace a ta s tím souhlasila. A poté ještě obvodní organizace v Praze 5 pod vedením J. Smetany.Ta můj vstup odmítla. Projevil jsem idealismus. Chtěl jsem straně pomoci v těžké situaci. Když vidím, kolik úsilí „dobří lidé“ typu Smetany, Tvrdíka, Pocheho či Sobotky vynaložili, abych se nestal členem ČSSD, musím jen konstatovat, že jejich trestem bude, že jim prostě v nastalé situaci nepomůžu.

V této době řeší Smetana existenční problémy organizace ČSSD v Praze 5. Obvodní sekretariát této strany v Praze 5 je na krásném místě, s lukrativním nájmem. Ale ČSSD už není radniční stranou a proto dostala výpověď z nájmu. Obávám se, že příklad z Prahy 5 bude nakažlivý i pro další městské části. A strana bez základen okresních sekretariátů prostě nemůže existovat. Říkám to s plnou odpovědností, protože jsem v roce 1990 síť okresních sekretariátů ČSSD v celé republice vytvářel jako ústřední tajemník strany. Bez sekretariátů v okresech by se ČSSD nikdy nestala velkou a silnou stranou. Ta situace v Praze je tedy pro ČSSD kritická a tihle Smetanové, Petříčkové, Pavlíkové a Dolínkové se o sebe hezky postarali. Tedy alespoň na čas.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…