Jiří Paroubek: Fotbalová liga zahájila přestávku

19.12.2018 12:03

Po devatenácti kolech fotbalové ligy byla zahájena včera večer nekolikatýdenní zimní přestávka. Z ligy bylo zatím odehráno téměř dvě třetiny zápasů a na jaře bude dohráno jedenáct zbývajících.

Jiří Paroubek: Fotbalová liga zahájila přestávku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

 V čele ligy se usadil tandem dvou týmů, Slavie a Plzně. Slavie přitom nad Plzní vede o čtyři body. A skutečnou sílu těchto dvou mužstev ukázal zřejmě především jejich vzájemný zápas, ve kterém Slávia zvítězila rozdílem třídy (4:1). Slávia těží z vynikající práce trenéra Trpišovského a sportovního manažera klubu Nezmara. Tento tandem navázal velmi dobře na seriózní práci někdejšího trenéra Šilhavého, který byl odejit ze Slávie po neúspěšném loňském podzimu.

Připomenu jen, že tento podzim, který skončil pro Slávii neúspěšně, byl ve znamení předchozích "velkolepých" nákupů odložených hráčů, které se příliš nepovedly. Trpišovský s Nezmarem mají štěstí, že jim do jejich vysoce profesionální práce již nezasahuje šéf klubu J. Tvrdík, jak se to, bohužel, stalo za trenéra Šilhavého. Slávii se povedl letošní podzim i z hlediska velkého úspěchu v Evropské lize, ve které postoupila ze skupiny do jarních bojů. V rozlosování, které proběhlo právě včera, získala Slavia jako soupeře v Evropské lize velmi silný, ale nepříliš věhlasný belgický celek Genk. Pokud se Slávii podaří udržet klíčové hráče v základní ose týmu, zejména pak Součka, Stocha, ale i například Deliho, či Ngadeua, může při vhodném doplňování dalšími hráči vzniknout z tohoto týmu opravdu velmi silný evropský celek. Ten sice nebude schopen se měřit rovnocenně s těmi největšími esy evropského fotbalu, jako jsou Real či Manchester City anebo Chelsea, ale může se dostávat v evropských soutěžích poměrně daleko.

Fotbalisté Plzně skončili za Slavií sice druzí, ale zaznamenali senzační úspěchy v evropské soutěži. Pro jarní kolo Evropské ligy jim bylo vylosováno Dinamo Záhřeb, tedy silný klub ze země vicemistrů světa. Nicméně se domnívám, že v silách Slávie i Plzně je tyto překážky na cestě dál v Evropské lize překonat. A to by bylo dobré pro prestiž českého fotbalu, pro soutěžní koeficienty českého fotbalu i pro prestiž obou těchto týmů. Klíčovou osobností Plzně je, tak jako vždy v dobách úspěchů, trenér Vrba. Trenér Vrba nedělá bombastické nákupy hráčů, ale dokáže vhodně doplňovat svůj tým a motivovat jej pro zápasy v lize a zejména v evropských soutěžích. Po ztrátě Krmenčíka, který je vynikající údernou silou Plzně, se očekávalo, že Plzeň bude v závěrečných kolech ligy ztrácet body. Právě v závěrečných kolech ligy a v Evropské lize se ale ukázala velká síla mužstva. Našli se jiní střelci, byť by to byli střelci spíše „sváteční“. Prostě Plzeň je tým, který má svojí sílu, morálku, vynikajícího trenéra a skvělé manažerské zázemí. To, že Plzeň vydělala za podzim v evropských soutěžích, a to bez započtení výnosů ze vstupného, tři čtvrtě miliardy korun, je výsledek, před kterým je třeba smeknout klobouk. Plzeň přes zimu jistě vhodně a realisticky doplní svůj tým a na jaře se můžeme těšit na velký souboj se Slávií o titul.

Třetí v lize skončila po podzimu Ostrava, vedená mimořádně kvalitním trenérem Páníkem. S ambiciózními hráči a s vynikajícím diváckým zázemím. Za Ostravou skončil Jablonec, který při troše štěstí mohl i podruhé během podzimu porazit pražskou Slávii. Herní projev Jablonce je přitom velmi progresivní a nese rukopis velmi kvalitního trenéra Rady. Na výkony Jablonce má vliv pochopitelně také vynikající manažerské zázemí, které se opírá o mimořádně schopného šéfa klubu Peltu.

Až na pátém místě v lize je Sparta, především po nepřesvědčivých výkonech v samém závěru podzimu. Sázka vedení klubu na zahraniční akvizice, což s ohledem na omezené finanční možnosti českého klubu mohou být spíše odložení hráči z velkých klubů, se nezdařila. Sparta internacionalizací svého hráčského kádru zcela rozložila bojového ducha týmu, který byl vždy její největší předností.

Tomáš Rosický, který se nyní ujímá vedení sportovního úseku v AC Sparta, se chce velmi správně orientovat na vhodné doplnění týmu českými hráči, kteří by napříště měli tvořit jeho osu. A k nim jen doplňkově by mohli přijít vynikající zahraniční fotbalisté. A to především takoví, kteří vidí Spartu jako předstupeň své další velké fotbalové kariéry. Pokud Sparta bude opět působit v evropských pohárech, budou zahraniční individuality v jejím hráčském kádru opět vidět. Spartě se v tomto roce podařilo zajistit přese všechno pro svůj hráčský kádr jednu vynikající posilu. Je to Rumun Stanciu, který byl počátkem podzimu oprávněně považován za nejlepšího hráče ligy. Atmosféra ve Spartě a v jejím týmu je ovšem taková, že z rumunského hráče se na konci podzimu stal průměrný ligový hráč… Prostě Spartě bude trvat nejméně sezónu, spíše však dvě, než překoná loňský experiment s italským trenérem Stramaccionim a odloženými internacionály z celé Evropy. Sparta, vždy ryze český klub, se během loňského podzimu stala cizineckou legií bez ducha a vnitřního náboje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…