Jiří Paroubek: Hloupost pravicové opozice je nekonečná

03.04.2021 7:37

Poslední průzkumy veřejného mínění vehnaly do svalů pěti pravicových opozičních stran novou energii. A tak se politický tlak na vládu pokoušejí stupňovat. Pomáhá jim v tom také postup ministra zahraničí Petříčka, který se de facto distancuje od kroků vlády ve vztahu k dostavbě nových jaderných bloků v Dukovanech.

Jiří Paroubek: Hloupost pravicové opozice je nekonečná
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Samozřejmě, že situaci činí složitější také ještě vyjádření komunistů, že mohou prakticky hned po Velikonocích ukončit toleranci menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie. Pak už je to jen o tom, kdy pravicová opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě a kabinet padne. Ostatně, krok komunistů je Skyllou a virtuální sjezd ČSSD může být tou Charybdou, o jejichž skaliska se vládní loď rozbije. V případě, že bude předsedou ČSSD zvolen Petříček a nikoliv Hamáček, bude to znamenat rychlé vyhození pěti ministrů ČSSD z vlády.

Pravicová zájmová koalice si vybrala k útoku na vládu téma, které může stmelovat a galvanizovat pravicové voliče. Hlavní senátor Vystrčil včera v televizi s vážnou tváří hovořil o tom, že přeci uspořádání tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, respektive připuštění ruské a čínské firmy do řad zhotovitelů (čínská firma už byla vládou vyřazena), bude ve svých důsledcích znamenat narušení orientace českého státu na západní struktury, tedy na Evropskou unii a NATO.

To je čirá demagogie. Tady přeci nejde o to, narušit zahraničně politickou orientaci státu. Žádná ze stran zastoupených ve sněmovně, snad s výjimkou komunistů, tuto orientaci nezpochybňuje. Tady jde jen a jen o budoucí ceny elektrické energie po dostavbě nových jaderných bloků a také o bezpečnost dokončené investice.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Samozřejmě, že největší praxi na světě v budování nových bloků mají momentálně Rusové, Číňané a Jihokorejci. Přiznám se, že jako bývalý český premiér vůbec nechápu, co si mám představit pod údajnými bezpečnostními riziky, které hrozí, pokud se připustí do výběrového řízení na zhotovitele stavby a dodávky technologie ruská firma. Ptal jsem se i řady lidí, kteří o to něco vědí a také to nevědí. Zřejmě jde o to vylikvidovat nepohodlnou ruskou a čínskou konkurenci. Upřímně, za 15 – 20 let, kdy fakticky začnou nové bloky Dukovan vyrábět elektrickou energii, už nikdo ze současné politické garnitury,65 ani té vládní ba ani opoziční, v politice nebude. Jde jen a jen o to, aby ceny elektrické energie pro domácnosti a pro český průmysl z JE byly co nejpřijatelnější.

Když bloky JE Dukovany bude dostavovat nějaký neumětel, budeme za 20 let (a mě možná už z toho hlava bolet nebude) cvakat zbytečně peníze navíc, jako mourovatí. Američané nové bloky moc stavět neumí a Francouzi výstavbu JE ve Finsku dělali hlemýždím tempem a s razantně navýšenými náklady.

Prostě to chce trochu pragmatismu a méně ideologie v rozhodování. Toho česká pravice zjevně není schopna. Pokud navrhuje premiéru Babišovi, aby odvolal z funkce ministra Karla Havlíčka, pracuje pravice proti národnímu zájmu. Naopak ministr Havlíček národní zájem hájí.

Věřím, že na A. Babiše tento vcelku nestoudný atak nebude mít žádný vliv.

Ještě přeci jen připojím malou doušku. Před pár týdny ministr zdravotnictví Blatný fantazíroval o tom, že dodávky vakcín za březen budou 1 milion kusů a za duben 2 miliony kusů. Pan ministr by měl sdělit, jaký je skluz v dodávkách za březen a jaký je předpoklad reálné výše dodávek za duben. A začít dělat kroky k zajištění náhradních dodávek vakcín z Ruska, z Číny a z Indie. Tak, abychom měli do prázdnin proočkovanou větší část naší populace.

Osud vakcinace a její rychlost rozhodne o dalším politickém osudu A. Babiše a obou vládních stran.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …