Jiří Paroubek: Humanitární pomoc Číně bude

02.02.2020 19:33

Když se v pátek čínský velvyslanec obrátil na českou vládu s žádostí o humanitární pomoc pro svou zemi zasaženou epidemií koronaviru, velmi nepříjemně mě překvapil postoj premiéra A. Babiše. Jeho jindy “neomylní" PR poradci mu zřejmě řekli, aby tento požadavek odmítl s tím, že to česká veřejnost pozitivně přijme. Bylo dobře, že lidé na sociálních sítích reagovali na Babišův výrok téměř všichni nesouhlasně. My Češi máme celou řadu špatných vlastností. Ale když je někdo z našich bližních, nebo i lidé v zahraničí v potížích, snažíme se mu pomoci.

Jiří Paroubek: Humanitární pomoc Číně bude
Foto: reprofoto XTV, tan
Popisek: Expremiér Jiří Paroubek hostem XTV

Jsem překvapen, kolik je u nás nyní různých veřejných sbírek pro postižené nejrůznějšími katastrofami a událostmi u nás i ve světě a na co všechno jsou naši lidé ochotni přispět. Je dobře, že problémy lidí jak u nás, tak na druhém konci světa nás nenechávají chladnými. Že i naše  obvykle okoralá srdce dokážou zjihnout a dokážeme na nejrůznější účely přispět.

Tentokrát se zkrátka PR poradci A. Babiše spletli. Očekávali cynismus, kalkulovali s nechutí veřejnosti  přispět údajně neoblíbeným Číňanům, proti kterým probíhá u nás jedna mediální kampaň za druhou.Vlastně i způsob referování ČT, zejména ČT24,  a to zejména v počátečních fázích, byl takový, že jsem se dokázal ubránit pocitu tendenčnosti ve vyjadřování zejména hostů ČT (vrcholem protičínske  všeho byla reprezentantka společnosti Synopsis K. Procházková).

Dnes se objevila informace, že ministr zahraničí Petříček navrhne vládě uvolnění 10 milionů korun humanitární pomoci Číně a je to tak dobře. Vzpomínám si, když jsme v roce 2006 rozhodli ve vládě pod mým vedením o humanitární pomoci živelnou katastrofou postiženému New Orleansu. Nebyla to závratná suma, ale šlo o solidaritu s lidmi na druhém konci světa, kdy zejména ti nejchudší z chudých přišli doslova o všechno. Spojené státy byly a jsou nesporně nejbohatší zemí světa. Přesto jsem považoval za nutné navrhnout vládě uvolnění pomoci postiženému New Orleansu a vůbec mi nešlo o díky vyjádřené americkým velvyslancem. V době, kdy jsme byl v letech 1998-2004 členem Pražské městské rady jsme prakticky při každé živelné katastrofě ve světě uvolňovali určité částky na pomoc postiženým městům a zemím a tato rozhodnutí v radě byla jednomyslná bez ohledu na to, zda se jednalo o členy ČSSD či ODS. Jsem tomu zpětně rád, že jsem u takových rozhodnutí byl.

Ostatně tento pátek v parkingu Nového Smíchova mě „přepadl" starší muž, aktivista s pokladničkou pěkně napěchovanou penězi a požádal mě o příspěvek na klauny pro děti do nemocnic. Kdo by odolal takové prosbě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…