Jiří Paroubek: Jediná ODS zaznamenala proti předchozímu měření nárůst preferencí

06.03.2022 14:51 | Komentář

Volební preference stran za únor podle SANEP

Jiří Paroubek: Jediná ODS zaznamenala proti předchozímu měření nárůst preferencí
Foto: Screen: TV Nova
Popisek: Bývalý premiér Jiří Paroubek.

Nejsilnější stranou v únorovém průzkumu veřejného mínění agentury SANEP bylo hnutí ANO s 28,7 %. Tj. pouze o 0,4 % méně nežli jakou mělo hnutí ANO podporu v předchozím měsíci. Zato ODS sice zaostává v preferencích více než 11 % za hnutím ANO (preference ODS 17,3 %), ale je to jediná strana, která zaznamenala oproti předchozímu měření nárůst preferencí ODS, konkrétně o 2,6 %. Na tomto nárůstu se podepisuje jednak "faktor předsedy vlády", neboť prostě premiér každé vlády je ten nejviditelnější politik. Kromě toho se s ostře protiruským vystupováním Fialy identifikuje určitá část pravicově uvažujících občanů. Je to v každém případě nejlepší výsledek preferencí ODS za posledních deset let.

Na třetím místě v preferencích je hnutí T. Okamury SPD s 11,2 %. Podpora SPD zůstává prakticky stejná jako v předchozím měření. Na čtvrtém místě je hnutí STAN s 9,5 % a s nepatrným meziměsíčním nárůstem.

Bezpečně nad hranici 5% volitelnosti by se dostala ještě TOP09 s 6,4 %. A za ní jsou dvě vládní strany Piráti (5,2 % preferencí) a KDU-ČSL (4,6 % preferencí). Obě dvě tyto strany by měly, pokud by ve volbách kandidovaly na samostatné kandidátce, značné existenční problémy.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Teprve za těmito dvěma ohroženými stranami se s preferencemi 3,7 % objevují sociální demokraté. Chtěl bych se zeptat, chlapci a děvčata, kam jste to beze mne dotáhli? ... Ve vedení strany prostě chybí celostátně respektovaná a známá figura, jakou je například Jana Maláčová. Ta se ovšem do trapných plánů Pocheho, Pokorného, Havelky a spol. svým idealismem nehodila do krámu. Neidentifikuje se totiž s korupčně-klientelistickou politikou a stylem práce, kteří tito architekti Šmardova vedení ČSSD s Petříčkem a Netolickým (tihle dva se názorově vůbec neliší od politiků pravice) produkují.

Každému střízlivě uvažujícímu příznivci levice je jasné, že nemá cenu o podpoře této strany, s jejímiž preferencemi to jde od čtyř ke třem, vůbec uvažovat, neboť hlas pro ní je volbách je hlasem zcela ztraceným.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…