Jiří Paroubek: K Fialovu optimismu není žádný důvod

01.10.2023 13:57 | Komentář

Premiér Fiala na tiskové konferenci v ČSÚ řekl, že se není co divit, že je důvěra v budoucnost a českou ekonomiku oslabena. Tedy s ohledem na krize posledních let.

Jiří Paroubek: K Fialovu optimismu není žádný důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Řekněme si otevřeně, že důvěra v českou ekonomiku je nejnižší od doby, kdy v zemi vrcholila covidová epidemie. Podle ČSÚ letos v září klesla důvěra na 89,2 bodu, což je o 4,2 bodu méně než v srpnu. Nižší důvěru v ekonomiku mají jak podnikatelé, tak spotřebitelé.

Podle premiéra Fialy všechna data prý ukazují, že by se situace měla zlepšit. A ekonomika by v příštím roce měla znovu růst. Prostě premiér je optimista.

Postoje podnikatelů vyplývají především z nepříznivé situace v oblasti automotive, kde očekávají podstatné snížení tempa růstu výrobní činnosti. To vyplývá mj. z výpadků dodávek v dodavatelských řetězcích.

Zajímavý je pohled na postoje domácností, tedy běžných spotřebitelů. Ty v příštím roce očekávají zhoršení své finanční situace. A zvyšuje se zároveň podíl těch, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů. Z toho plyne pokles spotřeby obyvatelstva. Čekat proto, že by se česká ekonomika dostala ze své stagnace již ve III. čtvrtletí tohoto roku, není realistický názor. Prostě oživení nenastává.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

V loňském roce průměrná inflace v Česku činila 15,1 procenta. Také v tomto roce se s inflací činíme. Je otázka, jaké budou dopady konsolidačního balíčku v příštím roce. Osobně se domnívám, že konsolidační balíček opět „přikrmí“ inflaci. Stejně jako ji přikrmuje současný růst cen ropy, která má tendenci k růstu vysoko přes 90 dolarů za barel. Současná cena ropy Brent je téměř 94 dolarů za barel. Hlavním tvůrcům světových cen ropy, tedy Saúdské Arábii a Rusku, tak vychází jejich záměr, plynoucí z omezení těžby této suroviny. Obávám se, že tyto ruské a saúdské záměry neskončí s příchodem Nového roku.

Nedávno zveřejněný průzkum finanční situace českých domácností říká, že polovina českých domácností na konci měsíce neušetří ani korunu. A tento trend se stále zhoršuje. Jestliže na konci prosince 2022 43 procent domácností sdělovalo, že vychází s celkovým měsíčním příjmem celkem snadno, v červnu už to bylo jen 40 procent. A tento „sešup“ zajisté pokračuje i v III. čtvrtletí.

S obtížemi vycházelo podle průzkumu z prosince, zveřejněného Českou spořitelnou ve spolupráci s datovým portálem Evropa v datech a sociologickým ústavem Akademie věd, 57 procent domácností. V červnu to bylo již 60 procent. A tento negativní vývoj má jistě ještě další nepříznivou dynamiku. Můžeme směle predikovat, že dvě třetiny českých domácností dnes vycházejí se svými příjmy obtížně či velmi obtížně.

Zajímavý je také údaj o velikosti aktuální finanční rezervy domácností. V letošním červnu mělo finanční rezervu do 100 tisíc korun 41 procent domácností. Dalších 27 procent domácností mělo rezervu 100 až 300 tisíc. A více než 300 tisíc korun rezervu má 26 procent domácností. Z údajů je zřejmé, že se snižuje podíl domácností s vyššími rezervami a zvyšuje se podíl domácností s rezervami nižšími, tedy do 100 tisíc korun.

Myslím, že společnost Ipsos, která průzkum provedla, pracovala velmi zdvořile ve vztahu k českým domácnostem a jejich finančním možnostem.

Zajímavé by totiž bylo vědět, kolik českých domácností má finanční rezervy v rozsahu 0 až 20 tisíc korun (např.).

Prostě finanční situace tří čtvrtin českých domácností není nikterak růžová a postupně se dále zhoršuje. A zřejmě polovina českých domácností má vážnější či vážné finanční problémy. Na druhé straně zhruba 100 tisíc našich spoluobčanů disponuje 23 procenty celkového finančního majetku ČR.

Prostě současná krize, plynoucí především z ukrajinské války, ale prohlubovaná také neschopností vlády, povede k dalšímu poklesu životní úrovně lidí. V prvních měsících příštího roku se ukáže, jaký vliv na příjmy a celkovou finanční situaci domácností bude mít tzv. konsolidační balíček. Čekám spíše další růst inflace a růst počtu rodin, které se dostanou do větších finančních problémů, nežli jaké mají v současné době.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…