Jiří Paroubek: Kdo rozděluje českou společnost?

31.01.2019 17:34

V uplynulých dvou týdnech se objevily na veřejnosti informace, a to zejména díky bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu, Janu Baxovi. Podle něj byl uskutečněn pokus o jeho ovlivňování a ovlivňování rozhodnutí Nejvyššího správního soudu blízkými spolupracovníky prezidenta republiky i prezidentem samotným.

Jiří Paroubek: Kdo rozděluje českou společnost?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Toto Baxovo tvrzení se neopíralo o žádné svědectví jiné osoby a bylo veřejnosti a také orgánům sněmovny poskytnuto s mnohaměsíčním časovým odstupem, od doby kdy se vec měla uskutečnit. Poslanecký výbor pod vedením svého předsedy, bývalého ministra spravedlnosti za ODS Blažka, nicméně včera konstatoval, že k ovlivňování soudů nedošlo. Poslanci v této věci zaujali většinově rozumné stanovisko. Vyšli z toho, že zde stojí svědectví prezidenta proti svědectví bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu. A že tedy je těžko možné z toho cokoliv vyvozovat, protože žádné jiné důkazy k dispozici nejsou.

Včera sdělila šestice senátorů z Klubu pro liberální demokracii – Senátor 21, že se chystá do měsíce připravit text žaloby na prezidenta M. Zemana za hrubé porušení Ústavy. A tou poslední kapičkou, která k tomuto rozhodnutí měla přispět, je podezření, že lidé z okolí prezidenta narušují nezávislost justice. Předseda tohoto senátního klubu, který by se spíš měl nazvat, ne klubem liberální demokracie, ale klubem militantním, sdělil, že chtějí v ústavní žalobě na prezidenta „…popsat precizně všechny skutky, o kterých se domníváme, že jimi byla poručena Ústava“. Prý mají v hledáčku asi dvacet činů prezidenta, které do žaloby zahrnou. K tomu, aby mohli ústavní žalobu vůbec předložit, musí získat popisy ještě dalších dvacet jedna senátorů. A k tomu, aby tato ústavní žaloba mohla být předložena k Ústavnímu soudu, musí získat podporu třípětin všech senátorů a třípětin všech poslanců. To je dosti nerealistické očekávání. Naštěstí.

Prezidentu republiky je často vyčítáno, že svými činy rozděluje českou společnost. I když jsem prezidenta při prezidentské volbě podpořil svým hlasem a před volbou jsem jej podporoval veřejně, musím říci, že jeho politický styl je poněkud zbytečně kontroverzní. Tak tomu ostatně bylo v minulosti vždycky. Možná, že by prezident mohl v řadě svých vyjádření ubrat plyn a že by mu to v jeho popularitě mohlo napomoci. V tuto chvíli ho podporuje kolem 55% českých občanů. Akce klubu Senátor 21 je předem odsouzena k neúspěchu, protože i realističtěji uvažující senátoři a činitelé z řad pravice se těžko budou pouštět do tak dobrodružné akce, která je předem odsouzena k prohře a k posílení pozice prezidenta v české společnosti. Tento útok na prezidenta jen zmobilizuje jeho příznivce.

Kromě posílení PR pana Lásky a pár dalších zemanožroutů to k ničemu dobré nebude. A ještě trocha ostudy pro republiku...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…