Jiří Paroubek: Platíme daně dobrovolně…

04.10.2019 9:36

Starý volební záměr sociální demokracie na zavedení druhé sazby daně pro největší korporace oligopolního charakteru se léty poněkud zúžil pouze na banky.

Jiří Paroubek: Platíme daně dobrovolně…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Banky každoročně navyšují své zisky a zejména velké české banky se předhánějí v invenci, co všechno lze klientům  zpoplatnit. Určitá část českých občanů nemá odvahu ani znalosti na to,  přejít k malým progresivním bankám, kde řada poplatků, které platí u velkých bankovních žraloků, prostě odpadá. A tak miliardy korun každým rokem zejména velkým bankám v zisku přibývají a přibývají a naopak lidem v kapsách ubývají a ubývají.

Jestli něco dokonale charakterizuje rozdíl mezi levostředovým politikem – socialistou a Andrejem Babišem, který toho času v parlamentní spolupráci s koaliční ČSSD i nekoaličními komunisty provádí levostředovou politiku, je to vztah k bankám.

Zaměstnanci v Česku dlouhodobě platí daně podle foršriftů. Teď už platí nebo budou platit férově daně také osoby samostatně výdělečně činné (byť si myslím, že se to zejména s  EET u drobných živnostníků přehnalo). Teď je řada na těch největších, nejtučnějších subjektech, které  zneužívají své pozice na trhu, která je často oligopolního charakteru, aby také něco navíc přispěly do státní pokladny. A. Babiš se v této otázce projevil jako majitel obřího koncernu, který potřebuje ke svému životu banky. Proto navrhuje, aby namísto vyššího zdanění bank byl zaveden jakýsi fond rozvoje, do kterého by banky radostně přispívaly své miliardy. Nic proti tomu, kdyby toto vše šlo nad rámec jejich vyššího zdanění. Ale je to stejné, jako kdyby se řeklo malým řemeslníků, kteří v potu tváře vydělávají každý měsíc nevelké částky na své živobytí, že od nynějška  budou platit daně dobrovolně.

Je to nefér a dost chápu rozhodnutí vedení ČSSD, se od takového názoru premiéra distancovat. To je přesně platforma, na které sociální demokraté mohou ukázat, kdo je skutečným „přítelem lidu“. Vláda bude potřebovat vyšší rozpočtové příjmy, aby mohla rozvíjet své výdajové programy v oblasti školství, vzdělávání, v sociální oblasti, ve vědě a výzkumu atd..  Pokud A. Babiš považuje případné předložení návrhu zákona o bankovní dani za casus belli je možné jej vzít za slovo. Lepší záminku k odchodu z vlády sociální demokracie již mít nebude, než se nechat z vlády vyhodit kvůli rozporu se zájmy nejbohatších finančních skupin v zemi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty