Jiří Paroubek: Podivné rozhodnutí soudu tzv. druhé větve procesu s D. Rathem

01.02.2020 12:32

Je vůbec zvláštní, že se česká soudní soustava pustila do nového dobrodružství, tzv. druhé větve kauzy D. Ratha.

Jiří Paroubek: Podivné rozhodnutí soudu tzv. druhé větve procesu s D. Rathem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

D. Rath, ale také dvojice Kott-Pancová, dostávají o rok navýšení, pokud jde o původní tresty a tedy souhrnně po osmi letech vězení každý. Pancová s Kottem dostávají také peněžitý trest po dvaceti milionech korun, přičemž podle informací již každý z nich zaplatil patnáct milionů.

Doktor Rath kromě zmíněného navýšení původního trestu o jeden rok dostal ještě peněžitý trest osmnáct milionů korun. A v případě, že jej nezaplatí, bude mu navýšen trest odnětí svobody o další tři roky. Vlastně je to trest zcela likvidačního charakteru. A tak D. Rathovi nezbyde nic jiného, než se svou záležitostí jít před Evropský soud pro lidská práva a tam předložit argumenty, které budou svědčit zj. o politickém ovlivňování jeho kauzy, o zaujatosti nejvyššího a vrchního státního zastupitelství a soudů.

Velmi zajímavá, ba skandální byla ta část rozsudku, která pojednávala o předsedovi představenstva Metrostavu Pavlu Pilátovi. Ten byl odsouzen k tříletému podmíněnému trestu (alespoň tady u soudce zapracoval rozum, oproti drakonickému návrhu státního zástupce, který požadoval 5 let natvrdo) za údajnou korupci. Velmi dobře argumentoval v této souvislosti advokát Metrostavu a P. Piláta Trojan, že údajný úplatek 10 milionů korun, který měl Pilát prý slíbit, pokud Metrostav získá od kraje zakázku na investice v kladenské nemocnici v objemu za 100 milionů korun, je vyšší než případný zisk Metrostavu z realizace této akce.

Metrostav ovšem obdržel také likvidační zákaz účasti na veřejných zakázkách po dobu tří let a dále vysoký peněžitý trest. P. Pilát sám by neměl podle rozhodnutí soudu pracovat po čtyři roky v řídících funkcích Metrostavu. Rozsudek vůči Metrostavu je v mnoha směrech zvláštní. Pokud někdo tvrdí, že v Česku dochází ke korupci v oblasti veřejných stavebních zakázek, proč je to jen Metrostav, který v korupční pavučině uvíznul. Ty ostatní firmy to všechno dělají ve vztahu ke státním zakázkám lege artis…. ? Hahaha.

Kdo má zájem na tom likvidovat Metrostav, který je největší českou (ryze českou) stavební firmou a jenž v posledních letech nejméně čtvrtinu svého obratu ( v celkovém objemu 35miliard korun) realizoval v zahraničí. Kromě toho, v Metrostavu jsou tisíce kvalifikovaných pracovníků, jedinečné know how zejména při realizaci tunelových staveb. Každé větší město v ČR může ukázat nějakou podařenou stavbu, kterou realizoval velmi kvalitně právě Metrostav. Jinak předpokládám, že se právní zastoupení Metrostavu bude v této záležitosti odvolávat. Otázka dne zní: Kdo má zájem na tom, likvidovat Metrostav?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …