Jiří Paroubek: Předstupeň likvidace ČSSD?

22.03.2022 7:32 | Komentář

Na serveru Seznam Zprávy je, jak jinak, specialistkou na informování o ČSSD Martina Machová. Tato redaktorka zvláště proslula v minulosti podle nepotvrzených zpráv jako prodloužená ruka chlapců z Bison&Rose, když se zaměřila zejména na odhalování údajných rošťáren Petra Bendy.

Jiří Paroubek: Předstupeň likvidace ČSSD?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A to v době, kdy Petr Benda byl předsedou krajské organizace ČSSD v Ústeckém kraji a byl silně spojen s mou osobou, když jsem byl předsedou vlády a později předsedou ČSSD.
Jak se ukázalo, prakticky všechny bláboly z jejího pera, týkající se Petra Bendy, v jejích článcích, byly nepravdivé. To říkám ještě velmi slušně. Machová naopak ve svých článcích velebila jiné funkcionáře ČSSD v Ústeckém kraji, kteří jsou nyní předmětem soudních líčení a v jednom případě dokonce dopadli ještě hůře.

Naopak Petr Benda je - na rozdíl od nich - nositelem prověrky NBÚ na stupeň přísně tajné.

Nyní má Machová zřejmě za úkol zvýšit zájem veřejnosti o současného předsedu ČSSD Šmerdu, který ji poskytl rozhovor.

Je to dojemné čtení. Strana podle Šmerdy prý nemá „peníze na propagaci nebo na podporu příspěvků“. A „video sestříhává paní místopředsedkyně (strany) Ostrá, protože to umí“.

A když se v závěru ptá vyhlášená znalkyně sociální demokracie, proč na tiskové konferenci vedení ČSSD byla "skoro sama“, odpovídá jí Šmerda „nefunguje to proto, že na to nemáme prostředky a nemáme tým lidí. A ty mít nebudeme, dokud neuklidíme bordel ve straně. Musíme nejdřív udělat reformu a volné zdroje si vytvořit a pak je teprve utrácet“.

Pana předsedu bych chtěl ujistit, že s tímto přístupem se do médií nedostane nikdy, protože mimoparlamentní strana nemá peníze prakticky nikdy. Tedy dostatek peněz. Jak jsem se dočetl, strana vybubnovala prodej Lannova paláce v areálu pražského Lidového domu za cca 200 milionů Kč. Z toho může zaplatit svůj dluh u FIO banky. Kromě toho má strana ještě dalších prý 150 milionů dluhů.  A Šmerda vůbec pomíjí soudkyni Stamidisovou, která slíbila, že rozhodne v tomto měsíci spor mezi ČSSD a Altnerovými. A jak už tato zjevně zaujatá soudkyně předem avizovala, její právní názor není ve prospěch sociální demokracie.

Já si myslím, že to hlavní, co v politické praxi vedle peněz je, jsou nápady, invence, odvaha a strategická iniciativa. Tak jako ve všem. Strana nemá peníze, ale její vedení nemá bohužel ani tu invenci a nápady.

Přitom o nápady by v dnešní událostmi nabité době nemělo být nouze. A chce do toho také přidat kontroverzi, tedy rozpor s převažujícím či  spíše oficiálním politickým názorem. A k tomu potřebujete odvahu. Když má někdo naděláno v kaťatech, no tak samozřejmě mlčí...

V sobotu jsem komentoval na serverech, které ještě zbyly,  a to včetně Vaší věci, koniášský zásah radních v Uherském Brodě proti písničkářskému bardovi Nohavicovi, jehož koncert byl zásahem konšelů tohoto města rozehnán. Co na zákaz koncertu Šmarda a spol.? Hluboké mlčení.

Jakási vládní či nevládní organizace CZ.NIC zastavila svým rozhodnutím činnost tzv. proruských webů. Z mých satelitních televizních programů zmizely všechny ruské televize. Co na tento cenzurní zásah bez jakékoliv opory v zákoně řekla ČSSD? Hluboké mlčení.

Zato se však mají na Ukrajinu dodávat zbraně, což jen prohlubuje konflikt. Je správné, že Šmarda odsuzuje ruského agresora, ale stejně tak by se mohl zmínit o tom, že rozpínání NATO na Východ právě neposiluje bezpečnost světa. Šmerda má však jasno, stejně jako čeští vládní představitelé a má s nimi zcela identické názory na věc.

A to jsem vybral jen několik málo věcí, kde by se ČSSD mohla odlišit. Nemluvím vůbec o pohonných hmotách,  o cenách chleba a pečiva. Šmerda zůstává u abstraktních floskulí. Kdo si myslí, že ho bude volit ve volbách do sněmovny, když bude takto pokračovat? Bez nápadu, s kňučením, s dluhy, s rozprodáváním majetku, který ČSSD zanechali její předchůdci z počátku 20. století.

Nemůžu se zbavit dojmu, že toto vedení ČSSD je už jen jakousi likvidační četou. Nic víc.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …