Jiří Paroubek: Situace na radnici znechucuje Pražany

06.12.2022 19:53 | Komentář

Agentura pro výzkum veřejného mínění SANEP již před měsícem provedla sběr dat, aby zjistila, jak se dívají Pražané na povolební vyjednávání při sestavování nové městské rady.

Jiří Paroubek: Situace na radnici znechucuje Pražany
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

A koho vidí jako viníka nastalé situace, že nyní již řadu týdnů po volbách nemá Praha novou městskou radu. Je to kuriózní situace, která nemá obdoby v žádném větším městě v celé České republice. A ani já si nepamatuji, že by něco takového v Praze po roce 1989 nastalo.

Respondenti průzkumu odpovídali na několik otázek.

První otázkou bylo: „Vadí vám, že nebyla v hlavním městě Praze na magistrátu dosud ustanovena výsledná koalice?“
Ano nebo Spíše ano odpovědělo přes 84 % respondentů. Jen o něco více než 10 % respondentů odpovědělo, že Ne.

Druhá otázka zněla: „Jak hodnotíte povolební chování stran, zvolených do pražského zastupitelstva (pro hodnocení bylo použito školního známkování od 1 do 5, kdy jedna je nejlepší známka a pět známka nejhorší)?“
Nejhůře v této části z tohoto hodnocení vypadl tandem Piráti/Praha sobě se známkou 4,3. Tedy kdybychom byli ve škole, znamenalo by to známku dostatečně minus. Na známku dobrá minus (3,2) byl stanoven politický výkon STAN. Chvalitebně minus (2,4) byl označen výkon koalice SPOLU. Mnohem lépe, než jmenované strany, dopadlo hnutí ANO se známkou o něco horší než 1 minus (1,7). Vůbec nejlépe dopadlo SPD za 1,5 (tedy čistá jedna mínus).

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Třetí otázka: „Koho považujete za viníka stávající patové situace a skutečnosti, že hl. m. Praha nemá sedm týdnů od voleb radu města, vzešlou z voleb?“
41,3 % respondentů považuje za viníka Piráty, vedené Z. Hřibem. 31,4 % považuje za viníka Prahu sobě, vedenou Čižinským. S velkým odstupem za těmito dvěma formacemi 13,2 % respondentů považuje za viníky koalici SPOLU, vedenou Svobodou. Na čtvrtém místě s 6,7 % je hnutí STAN, vedené Hlaváčkem. Nejlepšímu hodnocení u respondentů se těší hnutí ANO, vedené Nacherem (1,7 %), a SPD, vedené Urbanem (1,2 %).

Čtvrtá otázka: „Rozumíte podmínce Pirátů, která blokuje vznik koalice na vládním půdorysu tím, že vstoupí do koalice s vítěznou SPOLU jen dohromady se stranou Praha sobě?“
Ano nebo Spíše ano si myslí 14,3 % respondentů. Naopak 85,7 % odpovědělo na tuto otázku záporně.

Pátá otázka: „Má podle vás vítěz voleb právo vybrat si své koaliční partnery?“
Celkem 71,2 % respondentů si myslí, že Ano nebo Spíše ano. A jen necelá čtvrtina (23,5 %) si myslí opak.

Šestá otázka: „Považujete nějakou z uvedených koalic za možnou hrozbu pro další vývoj Prahy?“
Podle odpovědí na tuto otázku se dá soudit, že nejméně by občanům vadila menšinová vláda koalice SPOLU s podporou hnutí ANO (81,5 %). Na druhém místě by občanům nejméně vadila, respektive nepovažují za hrozbu, přímou koalici SPOLU a hnutí ANO (80,7 %). Koalici SPOLU, Pirátů a STAN nepovažuje za hrozbu 74,2 % respondentů. A širokou koalici, která by obsahovala jak všechny na celostátní úrovni vládní strany, tak Prahu sobě, nepovažuje za možnou hrozbu 65,1 % respondentů.

Z této analýzy vyplývá, že pro Pražany je nejvíce přijatelná koalice či úzká spolupráce SPOLU a hnutí ANO. Ale ani ostatní varianty uspořádání je příliš neděsí.

Je otázka, jak se vyvinuly myšlenkové pochody Pražanů za zhruba čtyři týdny, které uběhly od uzavření tohoto průzkumu. Myslím, že rozčarovaných obyvatel hl. města bude o něco více.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …