Jiří Paroubek: Šok na trzích, způsobený koronavirem

10.03.2020 16:18

Těmi trhy pochopitelně myslím trhy akciové a trhy s komoditami. Pokud jde o cenu ropy, ta v pátek i v pondělí dramatickým způsobem poklesla. A klesá dále k 30 dolarům za jeden barel. Na ceny ropy ovšem má koronavirus vliv spíše okrajový.

Jiří Paroubek: Šok na trzích, způsobený koronavirem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V minulém týdnu se nedokázaly země OPEC dohodnout na dalším snížení produkce ropy, takže se zdá, že se úplně rozpadla tři roky trvající spolupráce mezi těmito zeměmi v cenové oblasti. Prostě jednotlivé země patřící ke kartelu OPEC a také Rusko, stojící mimo karel, nebyly ochotny snížit svou těžbu ropy. A tak dnes a v pátek ceny ropy dramaticky poklesly . Akciové futures v EU i v USA klesají, strženy vývojem cen ropy, i přes 5%.

V USA se ovšem obchodování s futures při přesáhnutí této hranice zastavuje. Dnes však klesají, až na naprosté výjimky, i ceny dalších komodit, zejména pšenice, plynu, atd.. K dalšímu růstu k dlouho nevídané hranici 1700 dolarů za jednu trojskou unci se vydalo zlato. To je ovšem způsobeno celkovou nejistotou na finančních trzích, takže investoři vyhledávají jedinou jistou komoditu, do které mohou uložit peníze a tou je zlato.

Saúdská Arábie snížila své ceny ropy a navýšila její těžbu, především v představě, že donutí ostatní země produkující ropu, jednat o omezení těžby. To může ovšem být pro Saúdy osudné. A nejen pro ně. Nízká cena ropy může způsobit ekonomické problémy celé řadě zemí, které jsou na jejím vývozu vcelku jednostranně závislé a může tak vyvolat nepokoje v celé řadě zemí. Také pro Američany je nízká cena ropy problém, a to kvůli těžbě břidlicové ropy, jejíž těžba při současných cenách je prostě nerentabilní. Těžební sektor je v USA spjatý také s energetickým sektorem, takže celá nepříznivá situace, včetně bankrotů energetických firem, se může velmi rychle promítnout i do zbytku amerického hospodářství.

Bankovní sektor, který financuje americký ropný průmysl, bude mít rovněž značné problémy, neboť ropné firmy v USA by měly problém se splácením svých úvěrů. Americký desetiletý výnos ze státních cenných papírů dramaticky poklesl a obchoduje se pod 0,5%. Může se stát, že Fed opět sníží sazby úroků z úvěrů. Prostě situace je velmi dramatická.

V důsledku poklesu cestovního ruchu ve světě, dochází k nižšímu odbytu ropy. Pokles turismu ve světě, který se zřejmě ještě v příštích týdnech prohloubí, pokud budou eskalovat čísla nakažených koronavirem, se promítne do rentability mnoha hotelů. Jinak řečeno, ty hotely, které nepracují s finančními rezervami, mohou velmi rychle zkrachovat.

Počet nakažených koronavirem přestává mít předchozí dynamiku v Číně, ale zato nabývá na dynamice v Itálii či v Íránu, ale také v dalších zemích. Opatření jako je karanténa, která například v Itálii zahrnuje čtvrtinu italského obyvatelstva a jedny z nejbohatších a nejprůmyslovějších italských regionů, bude mít za následek pokles HDP v Itálii. Pokud tento stav bude trvat delší dobu, můžou být poklesy tvorby HDP v Itálii i v dalších zemích až fatální. Záleží samozřejmě na délce trvání epidemie koronaviru.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…