Jiří Paroubek: Totalita bude bita…

30.04.2022 7:37 | Komentář

…tak znělo kdysi heslo jedné protikomunistické strany před únorem 1948.

Jiří Paroubek: Totalita bude bita…
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Po ruské invazi na Ukrajinu jsme se dostali do situace, že jakási instituce jménem CZ.NIC, po konzultacích s rozvědkou a samozřejmě krytá vládou, rozhodla o zastavení celé řady tzv. proruských webů. Nevím, že by se podařilo alespoň u jednoho z těchto webů prokázat, že jsou financovány z ruských peněz. Ale takovými drobnostmi se vláda, které nedělají problémy útoky na svobodu slova a porušování Ústavy, prostě nezabývá.

A ve svém cenzorství vláda pokračuje až do těchto chvil. Trojice webů První zprávy, Protiproud a Pravá prostor si proto najala advokáta a žaluje stát a sdružení CZ.NIC pro utrpenou újmu morální i finanční. Ředitel sdružení CZ.NIC se odvolává naprosto trapně na „článek 17 našich pravidel, který říká, že můžeme domény znefunkčnit v případě, že je ohrožena počítačová bezpečnost země“.

Tohle jeho vyjádření má několik háčků, ba přímo bych řekl háků. Tím prvním hákem je, že pravidla jakéhosi obskurního sdružení nemohou být nad ustanovením Ústavy, která garantuje svobodu slova. Druhý hák je ten, že žádná počítačová bezpečnost naší země ruským útokem na Ukrajinu ohrožena nebyla. Třetí hák je takový maličký, ale velmi podstatný. Pánové z vlády, kteří použili jako páku proti části svobodných médií sdružení CZ.NIC, nemají zájem o politickou pluralitu, o pluralitu názorů. Vždyť na válku na Ukrajině mohou být různé názory.

Přes válkychtivost současné vlády jsem si nevšiml, že bychom byli součástí jedné z válečných stran. Prostě s nikým neválčíme. Tedy my, Česká republika. Bohužel, pánové z vlády si zřejmě myslí něco jiného a chovají se podle toho. To není ani moudré, ani praktické.

Držím palce třem svobodným serverům, které se ozvaly proti útlaku ze strany vlády. Věřím, že ne všichni soudci jsou na úrovni „třídního pojetí“ Rychetského výkladu práva.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.