Jiří Paroubek: Třetina občanů chce sociální demokracii

28.10.2019 21:50

.... Anebo to, co si pod tímto pojmem představují. Agentura CVVM položila ve svém zářijovém šetření několik otázek, zaměřených na obecnou politickou orientaci občanů. Výzkum zjišťoval, ke kterým ideovým proudům se čeští občané cítí být blízko.

Jiří Paroubek: Třetina občanů chce sociální demokracii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Každý respondent měl dvě volby. V první volbě uvedl svou základní politickou orientaci, v druhé volbě uvedl „druhou nejbližší“ orientaci. Podobně jako při posledním šetření této základní ideové orientace občanů v roce 2015 se nejsilnějším proudem stala v české společnosti sociálně demokratická orientace se 34 procenty respondentů. O čtyři procentní body méně je zastánců liberalismu. Dalším v pořadí je konzervativní směr s 22 procenty a směr ekologický s 18 procenty. Oproti předchozímu šetření posílil liberální směr, který se v první volbě téměř vyrovnal stoupencům sociálně demokratické orientace. Pokud jde o další stoupence levice, pak zastánci socialistického směru jsou na úrovni 8% a komunistického směru 6% respondentů. Křesťansko demokratický směr zastává 13 procent respondentů.

Zajímavá byla u každého respondenta druhá volba. Dosti často se objevoval souběh konzervativního a liberálního směru. Z toho je zřejmé, že respondenti příliš neodlišují mezi tím, co je konzervativní a co je liberální. Dosti často se objevovala také kombinace liberálního názoru s ekologickým. Sociálně demokratická orientace se ve zvýšené míře objevovala v kombinaci s liberálním, socialistickým, nebo ekologickým názorem. Socialistická orientace se objevovala v kombinaci s názorem sociálnědemokratickým a komunistickým. Komunistický názor byl uváděn společně se socialistickým. A křesťanskodemokratický s konzervativním a sociálně demokratickým.

V každém případě nejsilnější množinu v české společnosti představují lidé se sociálně demokratickou orientací. Jistou slabinou tohoto názorového směru je, že má menší zastoupení ve věkové skupině 15-29 let. Pro zajímavost socialistický a komunistický směr má v této skupině opravdu jen miniaturní zastoupení. Naopak na druhém místě u nejmladších potenciálních voličů se objevuje hned za liberálním směrem (24 %) směr ekologický (13 %) a teprve za ním je to směr sociálně demokratický (12 %).

Jak je vidět z tohoto průzkumu, atraktivita sociálně demokratických myšlenek české společnosti je stále vysoká a je jen otázka proč se jí nedaří sociálně demokratické straně politicky využít...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…