Jiří Paroubek: Trump zašel velmi daleko…

06.11.2020 7:38

…a vlastně se to dalo očekávat. Předevčírem jsem ve svém článku předvídal, že v případě těsných výsledků volební bitvy o úřad prezidenta USA nastane souboj právníků. Trumpovi právníci budou žádat přepočty hlasů ve státech, kde těsně zvítězil Biden.

Jiří Paroubek: Trump zašel velmi daleko…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Budou podávat žaloby k soudům v příslušných státech a posléze budou podávat také žaloby k Nejvyššímu soudu Spojených států. Tedy, pokud volební výsledek bude opravdu velmi těsný a v neprospěch Trumpa.

Vypadá to, že v tuto chvíli (v 15,45 hodin, dne 5. 11.) má Joe Biden jistých 240 volitelů, kteří budou rozhodovat o  volbě prezidenta. A potřebuje jich minimálně 270. Chybějících šest hlasů elektorů mu může dodat např. Nevada, kde stále ještě není sčítání hlasů dokončeno.

Volební štáb D. Trumpa správně usoudil v určité chvíli,  při  sčítání hlasů v tzv. swingových státech (když se volební výsledky v těchto státech klonily spíše na Trumpovu stranu), že by bylo fajn, kdyby se už další hlasovací lístky nezpracovávaly. Zejména se jednalo o hlasovací lístky korespondenční, kde se předpokládalo, že významnou většinu z těch, kdo zašlou korespondenční volební lístek, budou voliči demokratické strany. Tato předpověď se v zásadě naplňuje.

Ve státě Georgii dochází navíc ještě k tomu, že jsou opožděně zpracovávány hlasy odevzdané ve velkých městských volebních okrscích, zejména v Atlantě. V Atlantě je přitom vysoký podíl Afroameričanů z celkového počtu lze tedy předpokládat, že Biden může nakonec Georgii získat pro sebe.

Zdá se, že Biden má silně nakročeno do Bílého domu. Stejně tak je jisté, že pokud Biden dá dohromady nejméně oněch 270 hlasů volitelů prezidenta ve svůj prospěch, že mu to Trump osladí u soudů. A že právní bitva může probíhat maximálně do 15. ledna, což je termín daný Ústavou USA.

Tento konfrontační vývoj způsobí velké napětí v americké společnosti, která je už tak nebývale rozdělena. Nepamatuji se,  že by se někdo z prezidentských kandidátů v USA, v rozporu s fakty, sám vyhlásil vítězem voleb a obvinil svého politického protivníka a protivníky, opět bez důkazů, z volebních podvodů.

Demokracie pláče. A bude plakat ještě několik týdnů. Ideální by bylo, kdyby Biden měl dnes či zítra po dokončení sčítání hlasů ve všech státech USA bezpečnou většinu  ve sboru volitelů, tedy nějakých 280 až 290 volitelů. Pokud tomu tak nebude, bude to pro Trumpa a jeho okolí  příležitost a vlastně výzva k tomu, aby výsledky hlasování zpochybnili.

V každém případě není vývoj v posledních desítkách hodin v USA dobrý pro prestiž této vedoucí země Západu. Také finanční trhy ve světě jsou dezorientovány a nevědí, co mají dělat. Jako nejrozumnější se teď jeví,  zachovat klid a čekat, až bude vše spočteno.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.