Jiří Paroubek: Zajímavé porovnání volebních modelů politických stran tří agentur za leden 2024

06.02.2024 10:11 | Glosa

V krátkém časovém sledu přinesly tři agentury pro výzkum veřejného mínění – Median, Stem a SANEP – čísla z volebních modelů za měsíc leden 2024. voleb

Jiří Paroubek: Zajímavé porovnání volebních modelů politických stran tří agentur za leden 2024
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Toto porovnání je velmi zajímavé, neboť se v mnoha ohledech výše volebních preferencí stran dosti liší, a to např. i o 2/5 (SPD) či až 3/10 (ODA).

Bezkonkurenčně nejsilnějším sledovaným subjektem je u všech tří agentur hnutí ANO, s volebním potenciálem do 35% preferencí. Preference hnutí ANO se pohybují od 33,4% do 35%.

Na druhém místě je u dvou agentur (Stem a Median) ODS, s maximálním odhadem volebního výsledku 13 % a 13,2%. Nejmenší odhadované číslo je ve volebním modelu SANEPu, a to 10,5%.

Poněkud vyrovnanější bilanci vidíme u všech tří agentur u Pirátů, s předpokládaným volebním výsledkem mezi 10,5 % - 11,3% hlasů voličů.

SPD je u jedné z agentur (SANEP) s 11,7% na druhé pozici pelotonu politických stran. U dalších dvou agentur se pohybuje mezi 9 – 10% očekávaných hlasů voličů.

Hnutí STAN má podle modelů všech tří agentur něco mezi 6,1% a 7% hlasů voličů.

TOP 09 u jedné z agentur (SANEP) je s 4,3% pod hranicí volitelnosti, další dvě agentury mu přisuzují 5% a 6% volebních preferencí.

Další z parlamentních stran, KDU-ČSL, se v nejlepším případě se svými volebními preferencemi pohybuje mez 2% až 3 % preferencí. Nejhorší výsledek má u agentury SANEP (1,7%) a nejlepší u Stemu (2,7%).

Neparlamentní strany

Nejlépe z neparlamentních stran jsou na tom komunisté a SOCDEM. Ale jednotlivé agentury, zejména u SOCDEM, mají velmi rozdílné odhady jejich volebního potenciálu. Reálný volební potenciál SOCDEM se pohybuje zřejmě, podle těchto průzkumů, někde mezi 3 – 4% preferencí.

KSČM je na tom lépe. U Stemu zaznamenává dokonce 4,8% podpory voličů. Ale u agentury SANEP je to jen 2,9%. Je otázka, co je tedy výkyvem, anomálií. Zda je to pohyb směrem k 5% anebo poměrně hluboko pod 5%.

Zcela nevyrovnané jsou výsledky ve volebním modelu strany PRO 2022, kde se volební odhady pohybují u Stemu na 0,7%, u SANEP dokonce na 5,3%. Zdá se, že nejstřízlivější odhad Medianu na úrovni 2,5% bude také tím nejbližším pravdě.

Další politické strany, Zelení a Svobodní, se ani náznakem neblíží ani u jedné z agentur hranici 5% hlasů voličů nezbytné k proniknutí do poslanecké sněmovny.

V každém případě volební preference jednotlivých politických stran asi v tuto chvíli nejsou zrovna vzorem přesnosti odhadu. Nicméně se ukazuje, že ani u jednoho z průzkumů nemají současné strany vládní koalice v souhrnu vyšší součty volebních preferencí nežli současné strany opoziční.

A kromě toho tyto průzkumy ukazují, že ani jedna z neparlamentních stran nemá postup do politické první ligy jistý.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…