Jiří Pehe: Jak se organizují hony na uprchlíky

22.06.2015 19:49

Během mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k otázce uprchlíků zaznělo z úst politiků mnoho siláckých slov. Ministr vnitra Milan Chovanec přímo na schůzi PS ohlásil, že Česko kvůli migrační krizi posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v příhraničí.

Jiří Pehe: Jak se organizují hony na uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Snad jen kromě snahy uklidnit občany, které ovšem vyděsili v prvé řadě samotní politici svými, místy až hysterickými vystoupeními na téma, jak se k nám valí hordy uprchlíků, jejichž počet chce navíc uměle navyšovat s pomocí kvót Brusel, nebyl smysl celé akce zřejmý.

Cizinecká policie koná svoji práci průběžně, v posledních měsících řadu nelegálních migrantů zadržela. Proč tedy pořádat demonstrativní zátahy? Jisté je, že celý víkend nás pak média usilovně informovala o policejních kontrolách v mezinárodních vlakových a autobusových spojích, které odhalily celkově 52 uprchlíků!

Není přitom známo, že některý z nich by chtěl zůstat v České republice. Jak se dalo předpokládat, snažili se pouze v rámci schengenského prostoru přejet do zemí, kde mají příbuzné či známé, nebo kde mají naději na lepší budoucnost než v zemích jižního křídla EU či u nás. Kolik migrantů, kterým se podařilo dostat za cenu riskování vlastních životů až do Evropy, by ostatně asi chtělo zůstat v zemi, která je k cizincům--zejména s tmavší barvou pleti--tak nepřátelská jako ČR?

Hora porodila myš

Ne, že by policie neměla průběžně kontrolovat, kdo se pohybuje po našem území bez potřebných dokladů, ale vezmeme-li v úvahu celkový, poněkud politický vybičovaný kontext celé akce, chce se říct, že „hora porodila myš“.

Vzhledem k tomu, že, jak už bylo řečeno, zadržení migranti směřovali většinově do jiných zemí, a ČR chtěli jen nenápadně projet, aniž by se dopouštěli kriminálního jednání, je též svým způsobem ironické, že orgány země, která se zuby nehty brání většímu přijímání uprchlíků, protože prý na ně nemáme „kapacity“, si takto dobrovolně přidělávají práci. O zadržené migranty se budou nyní muset starat až do doby, než se jejich případy tak či onak vyřeší.

Dozvěděli jsme se, že kvůli mimořádnému nasazení v boji s nelegálními migranty se policejního zátahu účastnila spolu s cizineckou policií i pořádková a dopravní policie. Ne že by prostý daňový poplatník snad u nás mohl radit policii, jak utrácet i jeho peníze, ale vzhledem k tomu, že i policie dobře věděla, že případně dopadení ilegální migranti chtějí přes naší zemi jen—pokud možné nepozorovaně—projet, bylo by nepochybně efektivnější, kdyby cizinecká policie pokračovala ve své běžné práci—bez polticky organizovaného mediálního humbuku. Dopravní policie tak mohla starat o dodržování pravidel silničního provozu, která u nás masově porušují nikoliv cizinci, ale především naší soluobčané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…