Jiří Pehe: Proč mluvil prezident sprostě

06.11.2014 12:07

Některé ze snah vysvětlit veřejnosti, proč prezident Miloš Zeman použil v posledních Hovorech z Lán řadu vulgárních výrazů, jsou stejně trapné jako samotný prezidentův výstup.

Jiří Pehe: Proč mluvil prezident sprostě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček kupříkladu s vážnou tváří sděluje novinářům, že prezident chtěl jen otevřít diskusi o tom, zda jsou přípustné v politice vulgarity. Proto se prý nemá veřejnosti za co omlouvat.

Je s podivem, že některá média tento Ovčáčkův argument vůbec s vážnou tváří převezmou.

Servilní mluvčí nám v zastoupení prezidenta totiž v podstatě říká, že až bude chtít prezident příště otevřít diskusi třeba o škodlivosti alkoholismu, nepromluví k národu ve střízlivém stavu o škodlivosti alkoholu, ale raději se zpije před kamerami do němoty a pro jistotu se třeba ještě pozvrací.

Má Hrad skutečně za to, že národ sestává z hlupáků, kterým je možné coby vysvětlení prezidentova selhání naordinovat jakoukoliv nejapnost?

Když pak pan Ovčáček ještě s vážnou tváří dodává, že prezident chtěl svými výroky odhalit jakési politické pokrytectví, zůstává rozum stát nad pokrytectvím a neomaleností tohoto prezidenta i jeho mluvčích.

Bohužel k zastírání podstaty celé věci přispívají i mnohá média a jejich komentátoři. Jak je obvyklé, spustila se v reakci na prezidentovy vulgarity rádoby učená diskuse o tom, co tím prezident vlastně sledoval.

Nejjednodušší vysvětlení, že tím nesledoval nic, že alkoholismem, nemocemi a mocí poznamenaná polorozpadlá osobnost prostě nekontroluje svoje puzení urážet a mluvit sprostě, zmizelo pod nánosem takzvaně strategických úvah.

Možná proto, že bychom se museli začít ptát, co jsme to za národ, když si většina zvolí do nejvyšší státní funkce někoho takového.

I proto je lepší nabízet zdánlivě racionální vysvětlení prezidentova jednání. Vždyť pokud máme na Hradě vlastně génia, který nás zasype sprostotami se záměrem otevřít veřejnou diskusi nad používáním sprostot v politice, není to přeci s námi ostatními tak špatné.

Na Hrad jsme nezvolili osobu nízkou a vulgární, ale stratéga, který je zase o krok napřed před svým národem.

A jaké že další strategické záměry mohl prezident mít? Kupříkladu prý chtěl možná odvrátit pozornost od své kritizované cesty do Číny a nepovedeného udílení státních vyznamenání.

Co na tom, že to by bylo jednání ne nepodobné pokusu někoho přehlušit bolest zubů tím, že si způsobí ještě větší bolest třeba tím, že se střelí do nohy. Pokud by to byla pravda, nevypovídalo by to nic pozitivního o prezidentově údajném mistrovství v politické strategii, ale spíš o tom, že nemá všech pět pohromadě.

Čtěte také: Jiří Leschtina: Orientální lstivost nad Vltavou. BIS varuje před ruskými a čínskými zpravodajskými službami

Další učená domněnka zněla, že prezident takto jen provokuje, protože je prostě …inu, provokatér. Takové tvrzení má prezidenta zřejmě vykreslit jako někoho, jehož ostrá a bystrá inteligence, nadřazená jeho oponentům i veřejnosti, si prostě čas od času potřebuje z výšin jeho úřadu vystřelit z obyčejných politiků i národa.

Je zajímavé, jak málo v diskusi zaznívá, že je úplně jedno, jak to prezident všechno myslel, nebo že spíš možná nemyslel vůbec, a možná se jen pod tlakem vyjevilo jeho skutečné já.

Motivy pro sprostoty v přímém přenosu jsou v případě hlavy státu opravdu druhotné, i kdyby pan Ovčáček přišel s ještě nějakým bizarnějším vysvětlením.

Podstatné by mělo být, že hlava státu se má chovat určitým způsobem, a pokud se nechová, nemá být ve slušné demokratické společnosti hlavou státu.

Pokud média a část společnosti nakonec přijmou diskurz, v němž se bude prezidentova vulgarita na veřejnosti omlouvat jakými údajně racionálními motivy, pak nezbývá než usoudit, že nejsme slušnou demokratickou společností, a máme tudíž přesně takového prezidenta, jakého si zasloužíme. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…