Jiří Tichý: Není nad jistoty

25.08.2013 12:09

A je to tu zas: "Koho budeš volit?" ptají se mě v tramvaji i na ulici. Do hospod už skoro nechodím, mohl bych v nich s provokujícím názorem o šalebném kouzlu socialistických jistot dostat na budku. Na ono ohánění se nedostatkem jistot vždy místním rozezlencům totiž opáčím, že nejistotu je nutné přijmout jako plodný stav, který člověku dodává nepřetržitý podnět k hledání, rozhodování se a k umělecké tvořivosti. Krhavé pohledy spolusedících pak neomylně naznačí, kam si mám onu uměleckou tvořivost strčit.

Jiří Tichý: Není nad jistoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Na otázku, koho že budu volit, odpovídám tedy po rodovém zvyku taky otázkou: "A koho ty?" Mám to tím pádem z krku, neb se mi ptají povětšinou ti, co budou kvůli slibovaným jistotám volit ČSSD a z nepochopitelných důvodů se za to stydí. Některé z nich ovšem podezírám i z daleko horší volební varianty, a pak byl by stud namístě. Sám jsem přesvědčením sociální demokrat. Dokud ale v čele této partaje budou Michal Fierlinger Hašek, slovy udatný avšak činy přizbabělý Sobotka, anebo uřvaný odborář Zavadil, jemuž Nečasova vláda připadá nejhorší od 50. let, a nikoli osobnosti s moudrostí a noblesou novináře a publicisty Jiřího Lowyho, například, upřednostňuji i přes nejrůznější jejich přehmaty Zelené. Ondřeji Liško, není vás vidět ani slyšet! Ksakru! A času je už málo, lze-li hradním čulibrkům věřit, že se v předvečer výročí vzniku Československé republiky skutečně vydáme i my demokraté houfně (zdůrazňuji houfně) k volebním urnám, abychom dostáli oné cti spolurozhodnout, do jaké že to republiky se v poslední říjnové úterý probudíme. 

Dolní sněmovna se nám tedy zdárně, možná ukvapeně, vyprázdnila, a já si opět dovolím ocitovat dramatika: "Prázdnou scénu mám také rád. Otázka je, jak dlouho může být prázdná. Pozoroval jsem, že v první fázi se obvykle neděje nic. Lidé čekají. V druhé fázi zneklidní, protože nevědí, co se stalo. V třetí fázi začnou lehce hučet, protože v tom spatřují jakousi bezradnost divadla, které nedokáže vysvětlit publiku, proč se ani nehraje dál, ani nezavře opona. No a ve čtvrté fázi začnou lidé odcházet nebo se smát. Hlavně však: prázdná scéna má svůj zvláštní obsah. Své poselství..." Můžeme se zatím jen domnívat, jaké že to poselství vlastně vyslala svým vyprázdněním poslanecká sněmovna? 

Tož dobrá, po volbách probudíme se do socialismu, doufejme, že demokratického. Jen se strachuji, že to nebude ani onen tolik vysmívaný "socialismus s lidskou tváří", nýbrž socialismus s pokřivenou hubou a pokroucenou páteří z tíhy nůše plné naslibovaných jistot, o nichž dnes nikdo neví, kde na ně sociální demokraté s komunisty vezmou peníze. Nebo snad ano, a to jen proradný Kalousek potom bezdůvodně sdíral z nás kůži? 

Post skriptum: Bývalý činovník Ústavu marxismu-leninismu Jan Rataj provádí v Ústavu pro studium totalitních režimů opožděnou evaluaci. Vážení posluchači, neplést si, prosím, s předčasnou ejakulací.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …