Jiří Tichý: Opravdu lex Babiš?

26.01.2014 19:00

A je to tu zas! Uhranut obrázkovým médiem, procivěl jsem při něm dvě noci, místo abych se věnoval bohulibému nočnímu snění při poslechu mně milých stanic Českého rozhlasu. Kladu, milí posluchači, řečnickou otázku: Na co jsem asi koukal?

Jiří Tichý: Opravdu lex Babiš?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jistě, uhádli jste. Na záznam z jednání mimořádné schůze sněmovny, na němž naši volení zástupci předváděli již tradiční umělecké slovně-myšlenkové počiny. 

Novoroční předsevzetí je v tahu a já se opět, místo spánku, masochisticky durdím nad politickými půtkami. Co jsou a nejsou právní zvyklosti, o čem že svědčí ten či onen právní názor. Zda ten či onen paragraf je v případě výkladu více či méně gumový a lze-li jej účelově využít proti tomu či onomu anebo pro to či ono. Dvojí vstup komunistické poslankyně byl pouze hnijící třešničkou na rozbředlém dortíku.

Ano, nemýlíte se, vzájemné handrkování týkalo se postoupení nedokonale zpracovaného služebního zákona do druhého čtení. Víme, že pan prezident vzal si toto coby záminku k nelpění na negativním lustračním osvědčení budoucího ministra financí Andreje Babiše. 

Je všeobecně známo, že jsem se jeho jména, tak jako mnozí, po volbách zalekl. I ve mně minulá dvě desetiletí zasela ono semínko nikoli závistivosti, nýbrž apriorní nedůvěry k lidem, nabyvším ohromné majetky netransparentně. Když však sleduji až přehnanou starostlivost některých politiků nad čistotou lustračních osvědčení u lidí, u nichž soud nevyřkl dosud jasný ortel, žasnu. Zvlášť když bývalý ministr financí a nepochybně schopný (všehoschopný, myslíte-li) politik nazve z tzv. řečiště Babiše rovnou agentem Státní bezpečnosti. To je nehoráznost, tvrdím.

A to, prosím, namísto věcných debat s koalicí o tom, jak zákony vylepšovat tak, aby v téhle úžasné zemičce, zmítající se stále ještě v porodních bolestech nedávno narozené demokracie, bylo radostí žít i pro nebohaté. Právě těm totiž stačí především slušné a důstojné žití. 

Štve mě i onen donekonečna omílaný přídomek miliardář před Babišovým jménem. Takže už opravdu naposled: Pokud soudy prokáží u oněch miliardářů, že majetky získali trestnou činností, nechť jsou jim odebrány a oni voláni k zodpovědnosti. Nelze-li to z jakýchkoli důvodů učinit, neužírejme se tím, neb to škodí zdraví.

Bývalí veksláci a aparátčíci, kteří v tom uměli a umějí chodit, stárnou stejně jako my, kteří jsme vždycky žili z měsíčního platu. A naše děti a vnoučata, nebudou mít holt, jako ty jejich, startovací čáru v jedné lajně.

To není defétismus, nýbrž životní realita, jak ji vidím já, stárnoucí snílek. Babišovi hlavně umožněme, ať začne co nejdříve plnit předvolební sliby. Na jeho lustrační osvědčení si počkejme a nepředjímejme, zda bude takové či onaké. Až potom suďme nebo se omluvme. 

Post skriptum: Nebylo by pro bezpečnost státu potřebnější všímat si spíše budoucího ministra průmyslu? Co myslíte?  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…