Jiří Tichý: Politika jako absurdní divadlo?

11.08.2013 13:16

Masochisticky sledoval jsem politické hrátky posledních dnů a zvažoval, k čemu tyto přirovnat. Napadlo mě absurdní divadlo. Jenže: Má-li taková hra vyznít, je třeba ji hrát civilně, vážně, střízlivě, přirozeně a nevyzdobovat ji nějakými groteskními pohyby, žertovnými inscenačními nápady, přehnanými gesty či intonacemi, pitvořením a tak podobně.

Jiří Tichý: Politika jako absurdní divadlo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Jsou tohoto naši vládní odborníci i s jejich předchůdci ale schopni? A co poslanci a senátoři? Mohli by snad být autory dlouhotrvajícího politického absurdna Ionesco či Beckett? Mohli, kdyby ovšem hlavní hrdinové byli aspoň průměrnými herci, kteří by uměli dodržet výše uvedené zákonitosti absurdna. Takto jsou sami sobě autory, režiséry i aktéry špatné operety. 

Neskromně podotknu: Při jásání mnohých nad ustavením přímé volby prezidenta bylo mi úzko. Asi jako dnes politikům, co po ni tenkrát tolik toužili a teď jakoby na to zapomněli. Či jen netušili, že se jím stane ON?

Při Jeho zvolení vzpomněl jsem si na Hapkovu a Radovu písničku z Nestroyovy komedie Provaz o jednom konci, v roce 1971 hrané v dnes už legendárním Krejčově divadle Za branou. Nám zněla libě, soudruzi byli nasratí: "Konec práce, konec dření, od zítřka se všechno změní, ať žije nový zámecký pán...". Husák byl krátce u moci a divadlu zbýval rok do konce existence. Jak víme, tehdejší ministr kultury Brůžek zařízl tu úžasnou svobodomyslnou scénu jedním škrtem pera. Zapomněl už na to jeho demokratický leč demokraticky nezvolený Jiří Balvín? A tak je to se vším.

"Ještě si užijeme spoustu srandy," prohodil po volbě Zemana Karel Schwarzenberg, a jistě netušil, že národ nebude usmátý od ucha k uchu. Spíš větu myslel jako satirický šleh, aniž by tušil, že i on sám k té nesrandě přispěje.

Hlavní aktéři i drobní příštipkáři naší jednoaktovky (zapamatujme si jméno Karolina Peak) jakoby stále zapomínali. Ti včerejší dnes zapomínají, co včera slíbili, ti dnešní odborníci zas překotně slibují, co v zájmu lidu zítra zapomenou. Dnes se skoro všichni shodnou na prioritě předčasných voleb. Ha ha ha, směju se, a bezděky vzhlédnu z podhradí výš. Co je dnes prioritou, zítra bude zapomenuto, tvrdím.

Epilog: "Co chvíli se mi stane, že si vzpomenu na něco, na co jsem zapomněl, ale vzápětí zapomenu, na co jsem si vzpomněl. Začíná to být vážné. Každou chvilku například zapomenu, kdo je na jevišti a kdo odešel, zda někdo někomu tyká nebo vyká, jakou měl náladu, když odešel. Může se mi klidně stát, že někdo přijde a už nikdy neodejde, anebo naopak odejde hned na začátku a už nikdy nepřijde, anebo má přijít, ačkoli už je na scéně, nebo má odejít dvakrát za sebou, aniž mezitím přišel." Ano, naše politická reprezentace chová se často jak v absurdních Havlových hrách. Jen kdyby se ale pořádně naučila role. "Konec práce, konec dření, od zítřka se všechno změní!" 

komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…