Jiří Vyvadil: Ať si USA připojí k sobě Polsko. Ale my chceme mír

05.06.2014 16:48

Poláci dychtí po přítomnosti amerických boys na svém území. Proti gustu žádný dišputát. Ale neměli by být troškaři s nějakou brigádou apod. Chtělo by to spíše, aby byli připojeni jako zámořská kolonie USA se zvláštním statutem polozávislého státu.

Jiří Vyvadil: Ať si USA připojí k sobě Polsko. Ale my chceme mír
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Sikorský by se pak mohl stát zastupujícím guvernérem.  Výhodou by bylo, že i naši jestřábi a hlavně novináři, politici TOP 09, lidovců a ODS by se mohli přestěhovat do Polska na autonomní území – knížectví česko-americko-polské s Karlem Schwarzenbergem v čele a Bělobrádek by mu dělal komorníka. Protože by nebylo moudré, abychom tu měli rejdiště agentů CIA, předpokládám, že by se k této enklávě zavedla vízová povinnost, případně malý pohraniční styk.  Tím bychom měli jejich hysterické obavy z napadení ze strany Ruska vyřízeny. Žili by v USA a netahali by Američany k nám.

A tím opouštím žertovný úvod a už vážněji.

USA jsou světovým četníkem od nepaměti. Angažují se kdekoliv a rádi. Je to takový jejich národní sport. A v rámci hry přináší smrt, utrpění a následný politický a sociální zmar pod hesly boje za svobodu, demokracie, lidských práv či hodnot euroatlantické civilizace. Jedinými – a nepochybně záslužnými – vojenskými akcemi v jejich  historii byla válka za nezávislost a účast 1. a 2. světové  válce… A důvod byl jasný. Toto byly  války spravedlivé a plně morálně založené.

Všechny ostatní byly pochybné či dokonce zločinné a navíc ve svých důsledcích ať bezprostředních či následných neúspěšné.

Nemusíme jistě chodit daleko, připomeňme zvěrstva a statitíce mrtvých ve Vietnamu, válku v Korei… a michodem i zrůdnou podporu Polpotovcům, kteří vyvraždili 3 milióny svých spoluobčanů.

Doslova boom ve vojenských dobrodružstvích nastal po roce 1989, kdy Rusko rozvrácené a oslabené nebylo s to se účinně vojenským avantýrám USA a jeho prodloužené ruky NATO bránit.

Irácka válka.

Vylhaná a zcela nelegitimní válka v Iráku, která přinesla na 500 000 mrtvých a jejímž praktickým výsledkem je následující „úspěch“.

Ano, v Iráku probíhají volby… A to je tak vše.

To ovšem nijak nezabraňuje tomu, aby byla tato země byla podle indexu zhroucených států vytvářených (americkým!) časopisem Foreign Policy v roce 2010 v pořadí 7. největší na světě. Irák se také pravidelně umisťuje na posledních místech žebříčku podle světového indexu míru sestavovaném Institutem pro ekonomii a mír a v roce  v roce 2010 měl tento index po Somálsku nejmenší. Amnesty International uvádí, že tisíce lidí (většinou sunnitů) jsou oběťmi porušování lidských práv, mezi něž patří svévolné zatýkání, mučení a znásilňování (v tajných věznicích), dokonce i odsouzení k trestu smrti po nespravedlivých soudních procesech. Lidská práva porušovali i američtí vojáci, kteří mimo jiné zabili několik civilistů. Řeknu ti lapidárně : Za Hussajna nemohlo být hůř.

A jako zvlášť vtipné pokládám, že si šíitská irácká vláda velice dobré rozumí s šíickým Iránem, který USA stále pokládají jako jednoho ze dvou největších nepřátel.

Afganistán

Afganistán, to už je a spíše ještě bude totální politické fiasko.

Tak volby jsou tak také, že plné násilí vražd a korupce…to všichni sledujeme.

Ovšem Afgánská válka je téměř dokonalým příkladem až totálního nedostatku předvídavosti hraničíci s nesvéprávností všech politiků USA.

Budu stručný:

USA nejprve masivně a všestranně vyzbrojovali mudžahediny v boji proti sovětským vojskům, abyh z nich posléze vzniklý Taliban, vytvořil islámský stát, následně se v první fázi pod dnes ironickým názvem „Nekonečná svoboda“ sice podařilo Taliban potlačit a prosadit s mafií a drogami propojeného Karzaiho do čela státu, aby dnes tento muž hovořil o nich jako o okupantech a když před týdnem přijel na krátkou návštěvu muž zvaný Obama, který se ve West pointu sám sebe pasoval za vůdce svobodného světa a chtěl se s ním setkal neměl čas. Zřejmě musel přerovnávat papíry z jednoho šuplíku do druhého. Američané odjedou nenávidění. A jen bych jim přál, aby je nechali vůbec odjet. Rusko je přirozeně přes své území nepustí a cestou přes Pákistán čeká mnohé z nich možná smrt.

Výsledem bude, že v zásadě v brzku se Taliban opět ujme své – pravda hrůzné vlády.

Uváží –li se několik tisíc mrtvých amerických vojáků desítky tisíc a náklady USA  v ceně blížících se nepředstavitelným 4 biliónům dolarů, tak je jasné o jak promyšlenou akci jde.

Skvělý výsledek.

Humanitární bombardování Jugoslávie  

Tisíce mrtvých včetně dětí a civilistů vůbec, teror s cílem podpořit islamistický stát Kosovo, v jehož čele jsou nepochybně váleční zločinci, kteří stačili nechat povraždit či zastrašit pro svědky, kteří mohli pro nim svědčit před Mezinárodním soudem v Haagu.

Skvělý výsledek

Útok na Libyi

Raketové bombardování, opět tisíce mrtvých. Zabitý Kadáfí. Ovšem zem v trvalém chaosu, destrukci zjevně směřující k rozpadu. A jako bombónek pro zachránce, zavraždění amerického velvyslance islámskými džihádisty.

Skvělý výsledek.

Česká republika přežila mnohé, okupaci hitlerovským Německém, dočasný pobyt sovětských vojsk…A jde to.

Nejsem si však jist, zda bychom přežili umístění Američanů či vojáků dalších zemí NATO na našem území.

Já hlasuji proti.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…