Jiří Vyvadil: Bláboly kolem uprchlíků

31.07.2015 19:10

Tak se nám dnes uprchlíci vzbouřili již po druhé v Bělé pod Bezdězem, poté, co slyšeli konejšivá slova ministra vnitra, že je tam, kam chtějí, tj. do Německa nepustí.

Jiří Vyvadil: Bláboly kolem uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Těch blábolů na téma řešení uprchlické masy už bylo neskutečně mnoho. Kromě osobního nasazení prezidenta republiky, který chtěl střílet na každého uprchlíka, přicházejí ale možná horší  hlášky premiéra Sobotky, či Zaorálka, či Chovance, neboť budí dojem promyšlenosti, ale jejich dopad je stejný. Vytváří jenom neodůvodněné iluze.

Především zapomeňme na to, že bychom měli přijímat oněch 1 500 uprchlíků během dvou let. Ta dohoda stejně na úrovni EU uzavřena nebude. Ale hlavně: Bude jich tady přece jenom více, ale nebudou to ti, které bychom si někde vybrali, ale nelegálové. Na rozdíl např. od Rakouska, které počítá se 150 000 uprchlíků, stejně jako stovek tisíců uprchlíků v nárazníkových zemích typu Itálie, Maďarska či Řecka, to u nás budou jenom tisíce…

Ovšem celý problém nastává ve zmatení pojmů.

Uprchlíci rozhodně neprchají do EU, to každý ví. Oni mají vyhlídnutou konkrétní zemi zaslíbenou. A to jistě nikdy nebude Česká republika, ale kupodivu nechtějí být ani v mnohem bohatším Rakousku či Francii.

A tady nastává největší nesmysl. Schengen vytváří mylný dojem, jako bychom my všichni tvořili stejně přitažlivou Evropskou unii. Ale tak tomu není. Uprchlíci směřují, jak vidno, do Německa, do Británie, do severských zemí.

A absurdita nastává, že země ležící mezi dnešními hranicemi EU a konkrétní zemí zaslíbenou, např. Česká republika, se stává nenáviděnou překážkou, ve které uprchlíci, na rozdíl od komických představ Konvičků, Okamurů a spol. za žádnou cenu ani minutu nechtějí být, a jediné, co chtějí, dostat se tam, kam chtějí a my je zde naprosto nesmyslně zadržujeme. Chceš do Německa? Máš smůlu, šoupneme tě do Bělé.

A v tom je podstata. Proč my máme úplně nesmyslně zde zadržovat někoho, kdo zde nechce být, jedině nás stojí peníze a spřádá plány na vzpouru, aby se dostal ze zadržovacího zařízení.

Jestli v něčem Sobotka a spol. totálně chybuje, tak  v tom, že trvá na existenci Schengenského prostoru, který je prostě do budoucna neudržitelný.

Je totálním nesmyslem vytýkat Itálii, Řecku, Maďarsku, že příliv uprchlíků nezvládají. On se totiž na těch dnešních tzv. vnějších hranicích zvládnout nedá. A určitě bychom jej nezvládli ani my. A to ani náhodou.

Zcela na rovinu, Schengen by se snad uchránil, kdyby se vytvořila ale urychleně(což v podmínkách EU je naprosto vyloučeno) nejméně  dvacetitisícová, možná padesátitisícová  policejně - vojenská pohraniční služba vybavená kompetencemi, loděmi, zbraněmi a mající případně k dispozici smluvně určené zadržovací tábory pro mnoho set tisíců uprchlíků v Libyi, Egyptě či Maroku.

To všechno je ovšem ale jen chiméra. A nic z toho se nezrealizuje.

Takže přichází v úvahu jen 2. varianta: Pomoz si sám.

Každý stát bude provádět vlastní uprchlickou a cizineckou politiku.

Pokud půjde o migranty, kteří chtějí do Německa, tak je klidně Angele pošleme.

A jestli nastane 1 případ na 10 000, že by chtěl někdo o azyl požádat zde, tak se tím zabývejme.

Mimochodem, takto to u nás běželo až do vytvoření Schengenského prostoru a zvládali jsme to na jedničku, bez hysterie a bez větších problémů.

Chce to jen myslet.

Od Sobotky a Chovance by to ovšem chtělo jedno: Odvážně odstranění Schengenu začít prosazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…