Jiří Vyvadil: Havlův svět se rozpadá. Proto tolik hysterie kolem Zemana

01.11.2014 9:55

To, co se všechno vyrojilo v tisku, televizi i rozhlase ohledně nejrůznějších událostí týkající se Miloše Zemana připomíná svou hysterií pomalu prezidenské volby.

Jiří Vyvadil: Havlův svět se rozpadá. Proto tolik hysterie kolem Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Novináři, Schwarzenbergové, Kalouskové, Jochové, zkrátka všichni politici konzervativního trojlístku TOP 09, ODS a KDU-ČSL, herci či zpěváci zuří nad každou jednotlivostí. Je to logické. Jejich svět který započal 17.listopadu 1989 se hroutí. Havlův odkaz v lepším případě vybledl a přesněji se již ukazuje být slepou cestou.

Václav Havel miloval lidská práva, ovšem v extrémně omezené podobě. Tehdy, kdy mohly být pokládány jako politický bič.  Jeho ale nezajímaly sociální jistoty milionů, jeho zajímalo zda dva-tři disidenti z miliardové Číny něco mohou či nemohou napsat. Jeho zajímali dizidenti na Kubě, ale že v teokratických islámských tyraniích (Saudská Arábie, Katar, Spojené arabské emiráty) jsou milióny žen v postavení bezprávných otrokyň mu bylo fuk. Havel miloval války, ovšem ty správné. Pokud k nim vydal příkaz Washington, byl bych ochoten je podpořit třeba již v noci. Humanitární bombardování Jugoslávie oceňoval s obzvláštní něžností, válku s Irákem, která rozpoutala dnešního Islámským radikalismus  podpořil okamžitě  bez jakéhokoliv zmocnění vládou. Havel nenáviděl Rusko a dělal vše proto, aby bylo zatlačeno daleko do Asie. Podporoval ruské dizidenty a jejich neschopnost prosadit se přikládal nedemokratickému systému. Zcela pominul, že celá ona liberální politika převedla v Rusku zemi na pokraj bankrotu a lidé ve své většině je doslova nenávidějí. Takový Chodorkovský je prostě náš Rittig a Janoušek.

Nelze mu odpustit jedno:

Tak  jako komunističtí funkcionáři poklonkovali Moskvě, on stejnou měrou poklonkoval Washingtonu a Evropské unii. Pac a pusu s dalajlámou, který představuje  nedemokratickou teokratickou  tyranii  povyšoval za osu lidských práv.

Kdo zhlédl doslova gigantickou reportáž z Čínské televize o návštěvě Zemana v Číně, tak si uvědomil, že s takovými poctami snad zatím nikdo nikdy od nás přijat nebyl. Pochodující vojska střela z děl při státní hymně mávající děti.

Ale tady se všichni na něho vrhají  kvůli tomu že se z časových důvodů vrátil jiným letadlem než státním,  že prohlásil že věří ve spojení Thajvanu s Čínou  a že nepoužil známý bič lidských práv.

Nuže je to tak, Zeman na rozdíl od mnohých USA nekritizuje (což je zásadní chyba), ale to našim pravdoláskařům nestačí. On zároveň a konsekventně hledá spolupráci se zeměmi, které budou v našem světě rozhodujícími činiteli, a to je pochopitelně Rusko a Čína.

Svět se od základu mění.

Když jsme před 25 lety hledali cestu k západu, bylo to přirozené. Byli jsme tak dlouho začlenění do jedné oblasti, že jsme chtěli i na tu druhou. Platí ovšem také, že Západ v jistém smyslu byl stále ještě civilizačně, ekonomicky i sociálně na svém vrcholu. A mimochodem, nevedl tolik bestiálních válek jako nyní.

Dnes Západ, kteromě zcela rozpadávajícím zemím jako je ujkrajina či uprchlíci ze Sýrie těžko může nabídnout něco nosného. V lepším případě stagnuje, v horším se polehoučku hroutí.

Pionýři a komunisté sametové revoluce 1989 se přirozeně nechtějí smířit, že jejich vítězství se rozplynulo.

Nevyčítám jim jejich rozpoložení, nic jim to ovšem není platné.

Česká republika Havlův svět opouští a Zeman má na tom lví podíl.

Asi tak 25% národa, ta která sama sebe pokládá za tu lepší a elitní, ho za to nenávidí.

Těch 60 % nás prostých to naopak uspokojuje.

Takže vytrvat.    

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…