Jiří Vyvadil: Jedinou reálnou Alternativou pro Česko by měla být KSČM…

11.05.2016 17:11

Svým způsobem chápu Václava Klause, že možná s vnitřním skřípáním zubů jeho institut podpořil iniciativu pro vznik Alternativu pro Česko… Pohled na jeho bývalou rodnou ODS je totiž trapný. Ale ono to souvisí s tím, že všechny rozhodující politické síly po roce 1992 jsou směšné, protože ČSSD se stala na vládní úrovni jen jakousi úřednickou a nudnou provozní stranou, která jen lehce koriguje kapitalistické procesy, aniž by pochopila souvislosti a hlavně potřebu celospolečenské změny.

Jiří Vyvadil: Jedinou reálnou Alternativou pro Česko by měla být KSČM…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Problém je ovšem v tom, že prakticky nikdo a není rozdíl mezi Sobotkou či Klausem, kteří oba reprezentují síly, které utvářely společnost a systém, který tu dnes máme, ale stejně tak ani Andrej Babiš, který je jeho personálním výdobytkem nemohou skutečně jít pod povrch a jejich kritika je v podstatě mělká až účelově směšná. Ano, není rozdíl mezi ODS, ČSSD či ANO, jen každá ze stran používá jinou rétoriku a jinak ji účelově zaměřuje.

To, co dnes na protestní straně vzniká, všechny ty Úsvity, DSSS, Okamurova SPD a teď protiislamistická Alternativa pro Česko jsou pak jen pouhými výkřiky bez šance někdy v této zemi věci změnit.

Přesto je doba těhotná změnami

Celý svět tuto potřebu zažívá, od USA, kde republikánský kandidát na prezidenta Trump bortí představy o správnosti zahraniční politiky v minulém čtvrt století a demokratický kandidát Sanders ukládá nálože pod americký kapitalimus.

U nás je jediná politická strana, která je všemi vnímána jako protisystémová. Budiž, nechť z toho učiní komparativní výhodu a jsou věrohodnou protiváhou všeho toho, co bylo zde vytvořeno po roce 1989 a co se neosvědčilo, ba co se ukázalo škodlivým.

Je zásadní chybou komunistů, že sedí jaksi bokem, stále ještě ustrašeně a že se nerozhodli se sebevědomě stát rozhodující vlastenecky – levicovou alternativou současné moci.

Je zásadní chybou, že se chtějí dostat do Parlamentu, ale zatím nikdy neohlásili svůj úmysl zvítězit a vládnout.

To, co ty různé alternativy pro Česko či Úsvity pracně a vlastně zbytečně nastolují, by mělo být komunistům vlastní.

Nechtěli západní typ kapitalismu založeného na trhu neřízeném a bez přívlastku.

Nechtěli účast v agresivním vojenském paktu NATO.

Byli velmi kritičtí k Evropské unii.

Komunisté mají dnes před sjezdem, který se bude o víkendu konat.

Jsou z povahy věci přirozenou a rozhodující silou, která tvoří alternativu.

Kdo jiný se má pokusit o zásadní změnu?

Konvičkové, Okamurové či Černochové jsou jen pro smích.

Čas nazrál

Mimochodem, je na tom stejně jako rakouská SPÖ, kde nyní rezignovaL kancléř Faymann, čši francouzští socialisté, kteří ač mají prezidenta, a nebo i právě proto by mohloi počítat s podporou trapných 14% a podobně zkomírá i SPD u našich sousedů, která se boří stále hlouběji a hlouběji v podpoře obyvatelstva.

Václav Klaus tak optimisticky prohlásil, že lidé se probouzejí a že Alternativa pro Česko…(už nedodal že vedená Konvičkou a Hamplem) by mohla probudit zájem lidí.

Na sociálních sítích toto uskupení jistě některé servery budou masivně podporovat, ale v reálném životě jen toto uskupení celkově oslabí odlákáním hlasů už dnes existující protestní protiuprchlická uskupením jako je Úsvit, DSSS a Okamurova SPD a šanci nemají.

Myslím si, že to ví i Václav Klaus a jen narůstající věk a přirozené ego jej vede k podpoře něčeho, co by mohlo znamenat jeho poslední odkaz.

Nicméně tato uskupení se absolutně nemohou srovnávat s téměř dokonalými patriotickými uskupeními jako je Národní fronta Marine le Pen s komplexním celonárodním programem, vycházejícím z těch nejlepších tradic francouzského národa, reflektující, nejen u nás módní antiuprchlictví, ale zejména potřebu zásadní ekonomické, sociální a politické transformace Francie. Stejně tak Alternativa pro Německo řeší celou strukturu problémů našeho souseda a na rozdíál od našich nablbel má včele nesmírně chytrou a charismatickou vůdkyni.

Ale nejen to

Každá země je zcela jiná. Politika je o pocitech a jejich naléhavosti. Jiné věci jako naléhavé cítí Francouzi (mimochodem, je tanguje především zákoník práce a jeho dopady a teroristické útoky berou jako cosi vzdáleného), jinak mimochodem cítí věci Britové, kteří si uprostřed silné enklávy muslimů, namnoze příznivě nakloněným islámským radikálům, zvolili v Londýně muslimského starostu, ale i jinak cítí problémy Německo, kde voliči na jedné straně hází hlas protiuprchlické a protiislámské Alternativě pro Německo a na druhé straně posilují jasně prouprchlické a promultikulturní Zelené.

Zcela na rovinu: Nic z toho neplatí mechanicky pro naši zem.

Lidé jsou proti uprchlíkům, jsou proti islámu a muslimům, alespoň na sociálních sítích, ale na druhé straně chápou, že tato země musí pokračovat směrem k naší větší mezinárodní samostatnosti a nezávislosti na strukturách typu EU či NATO a snad ještě víc, abychom konečně zvýšili životní úroveň těch 60 % obyvatelstva. Z tohoto úhlu pohledu jsou uprchlíci i muslimové, kteří zde nejsou a hlavně nebudou sice silné mediální téma, ale reálně neznamenají nic.

Alternativa pro Českou republiku přišla se svým Manifestem, který je jen tisící variantou na různé neoliberální koncepty, se kterými znovu a znovu různé aktivity přicházejí. Nic neřeší a nic nevytvoří.

Má-li být něco alternativou, pak je třeba vzít věci od základu, přehodnoti naprosto vše, co se vyvinulo po roce 1989, a to upřímně řečeno by mohli bez ztráty kytičky učinit jen komunisté.

Vždyť o to dnes jde: Kriticky posoudit celý vývoj po roce 1989, to co i dnes by platilo podržet, to co je zhoubné a překonané odvrhnout.

Komunisté mají neskonalou výhodou. Jsou elementární součástí politického systému této země od 1. republiky. Všechny ostatní strany jsou více méně novotvary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.