Jiří Vyvadil: Lahůdková Putinova hra 4

03.02.2022 13:44 | Komentář

19. 1. 2022 jsem napsal svou první glosu, odpíchnutou stručnou a racionální úvahou vyšlou na portálu americká agentura Bloomberg, která uvedla, že to co udělal Putin s rozložením sto tisíce svých vojáků u hranic s Ukrajinou je skvělým tahem a Putin nemůže nic pokazit, dokud je tam nechá, než mu Zápas splní jeho požadavky a nepohne se ani dopředu, ani do strany, ani vlevo, ani vpravo a nechá tím všechny zainteresované hráče v nejistotě.

Jiří Vyvadil: Lahůdková Putinova hra 4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

I začal jsem v tomto duchu hodnotit „geopolitickou soutěž“ Západu a Ruska z toho pohledu, kdo bude muset ustoupit. Poslední výsledek byl skórem 2:0 a nebudu hrát divadlo, že až v závěru tohoto článku skončím, Rusko opět zaboduje.

Podstata je jednoduchá. Putin je strategický hráč, dovede kombinovat veškeré disponibilní síly, ale přesně ví, na co Rusko má a na co nemá. Zcela určitě Rusko nikdy nebude ekonomickou supervelmocí jako Čína, ale vidí i slabiny amerického megalomanského pojetí světového četníka, které se projevuje v tom, že USA umí zaútočit, ale neumí se kvalitně soustředit na udržení konsolidovaného výsledku. A tak Libye po počátečním úspěšném útoku skončila vypálením americké ambasády a totální rozvráceností státu, který se nevzpamatoval dodnes, Irácká válka 20. březen 2003 – 15. prosinec 2011 stála statisíce životů a víceméně přešla v děsivou občanskou válku spojenou s nástupem islámského státu. A afghanistán je už jen totálním debaklem.

Když vnější podmínky přimějí Rusku zahájit vojenský konflikt či jinou formu podpory, akce jsou rychlé, mimořádně efektivní a s mnohem menšími lidskými i materiálními náklady. Gruzie, Sýrie, náhorní Karabach, Bělorusko, Kazachstán atd a samozřejmě Krym či podpora doněcké i luhanské republiky.

Putina v tomto ohledu nelze porazit. On prostě ta vojska od hranic nestáhne, dokud Západ nesplní alespoň část ruských podmínek:

1, Ukrajina musí opustit bojkot minských dohod a intenzivně plnit své povinnosti, ke kterým se zavázala. To ovšem bude zásadní problém. Právě v těchto dnech tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexeje Danilov veřejně prohlásil, že
implementace dohod „zničí Ukrajinu", takže dokument musí být přepsán.

To je ovšem pro Rusko červená čára a nelze si představit, že by s takovým postupem souhlasilo.

2, Ať chce nebo nechce, Západ bude muset ustoupit viditelně v oblasti záruk pro Rusko ohledně bezpečnosti, tj. nerozšiřování NATO na Východ a nerozšiřování raket namířených proti Rusku.

Každý namítne, že právě podmínky zhruba vyřčené pod bodem 2. Západ kategoricky odmítá. I proto je jasné, že chudáci ruští vojáci budou must na svých hranicích ještě delší dobu vydržet.

Na druhé straně Západu ovšem tečou nervy…

Rozzuřená reakce Zielenského na prohlášení Bidena o bezprostředně hrozícím útoku Ruska, které podle jeho názoru vyvolává paniku a vede k úprku investorů z Ukrajiny se promítlo do krotkého komentu mluvčí Bílého domu, že slovo bezprostředně již nebude používáno.

Washington rovněž nabídl Moskvě možnost prověřit, že na základnách v Bulharsku a Rumunsku se nenacházejí rakety Tomahawk použitelné proti Rusku.

Také nový německý kancléř Scholz se po návštěvě Bidena připravuje k návštěvě Putina a podobně aktivní je i prezident Macron.

A Rusku stačí, když bude dál přijímat tak skvělé návštěvy jakým byl premiér Viktor Orbán, který si uprostřed tiskové konference podal své spojence z NATO i EU, že nechápou oprávněné zájmy Ruska a zatímco EU úpí, že Maďarsko dostává plyn 5 x levnější než ostatní státy EU…

Zato náš lidovecký místopředseda Sněmovny Bartoška hrdě prohlásil, že je rád, že platíme za plyn pět krát více. Tupec.

Jsou to zatím jen nepatrné kapičky ze strany Západu, nicméně staví Putina do středu řešení…

Nervozita Západu hraje ve prospěch Ruska.

Takže ke 3. 2. 2022 skóre Rusko – Západ 3:0

Takže někdy zase na shledanou, přátelé.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…