Jiří Vyvadil: Politika je umění počítat…

22.02.2018 13:32

Chápu, že do června je času dost, ale já bych Babišem to zase tak nepřepínal. Aniž bych strašil, stačilo by, kdyby se panu prezidentovi cokoliv stalo a třeba byl na delší dobu omezen v činnosti (Havel byl tuším snad půl roku či rok po nemocnicích) a všechny úvahy, jak to tedy bude s vládou, by mohly padnout.

Jiří Vyvadil: Politika je umění počítat…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A nejen to. Tak, jak to vypadá, situace  v ČSSD ohledně možnosti vládní spolupráce s Andrejem Babišem připomíná Papinův hrnec : jen jen vybuchnout. Členové si odmítají připustit, že za výsledek ve volbách mohou sami, protože preference ČSSD, které se ještě květnu 2016 předtím než odstartovala agresivní kampaň Antibabiš, ve které se spojili s nejvíce nenáviděným politikem Česka Miroslavem Kalouskem a zcela najeli na rétoriku liberálních novinářů, pohybovaly kolem 19%.  A protože následně trio Sobotka, Chovanec, Zaorálek věnovali každodenní brutální kampaň k likvidaci Andreje Babiše, skončili tak, jak skončili, na 7%.

Dnes ovšem nemají sílu si přiznat, že to byla nejhorší chyba v jejich historii. Ještě v onom květnu 2016 měli Piráti kolem 3%, a ODS kolem 7%. A kdo za to může? ČSSD.

Následná destruktivní politika zcela odpudila voliče od ČSSD a ti se z valné míry přesunuli k Babišovi, protože na koho se útočí, tomu lidé drží palce a část jich přešla i k SPD či Pirátům.

Tuto sebereflexi však ČSSD není schopna udělat, musí zůstat ve svém bludu, že zločincem je ten Babiš, a proto je na hraně, zda ve vnitřním referendu všech členů projde spolupráce s ANO, když každý pitomec musí vědět, že Babiš ani náhodou nemá důvod rezignovat na svůj požadavek stát se premiérem. Proto 30% voličů volilo ANO a nikdy by Babišovi rezignaci neodpustili.

Politika je umění možného, či surověji umění počítat.

Spolehnout se na možnou dohodu s ČSSD je diskutabilní. Hamáček se Zimolou si ji jistě přejí, ale členská základna už může být zabetonovaná proti.

Proto by bylo lehkomyslné pustit k vodě SPD. Je to vzácných 22 hlasů, pevných a jednotných. Na programových cílech se v podstatě dohodli, když obecné referendum bylo dohodnuto a samozřejmě kvórum může být přiměřeně vysoké.

Andrej Babiš by neměl dopřávat sluchu těm, kteří chtějí destrukci, Pelikánovi, Stropnickému, Ťokovi i dalším.

Když nechtějí být ve vládě, ať nejsou. Lidé volí ANO kvůli Babišovi a jména jako Stropnický, Pelikán či Ťok jsou voleni jen proto, že je pokládají za Babišovy lidi a jsou na kandidátce. Samostatně by byli bez šance.

Takže přátelé. Rozum do hrsti a počítat.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla