Jiří Vyvadil: Tsipras přece vítězí

20.07.2015 17:00

Stovky, ba tisíce komentářů zaplavily v minulém týdnu média a sociální sítě a všechny měly společného jmenovatele: Tsipras a jeho Řecko utrpěli fatální prohru.

Jiří Vyvadil: Tsipras přece vítězí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ne nechci jít sveřepě proti proudu za každou cenu. Ale fakt to vidím jinak.

Záleží totiž na hledání podstaty toho, o co šlo.

Nešlo tož v prvé řadě o ekonomiku, jak tvrdí neoliberální ekonomové typu Šichtařové či Michla stejně jako  silně levicoví ekonomičtí komentátoři portálu Nová republika.

Zásadní problém byl přece někde jinde. Tsipras a jeho Siryza  v Řecku samotném převálcovala jak mainstreamového středopravicového  spojence Angely Merkelové Novou demokracii, tak i mainstreamového středolevicového spojence německých sociálních demokratů řecké socialisty.

A o to jde : Na pozadí řešení řeckého dluhu byl ze strany všech evropských mainstreamových stran od křesťanských sociálů přes socialisty či liberály po konzervatisté jediný cíl : Zničte krtka čili zničte Tsiprase. Zadupejte ho a vypuďte ho z eurozóny.

Pro EU totiž představuje Tsipras a jeho myšlenky vážné nebezpečí silně levicové varianty budování Evropy zejména stávajícím sociálnědemokratickým stranám, od kterých voliči znaveně utíkají, neboť dělají totéž, co pravice, jen při tom levicově kecají. Konečně na podzim po volbách ve Španělsku uvidíme, zda jde jen o planou obavu, či o reálnou konkurenci stávajícím stranám. Řekl bych, že PODEMOS tam rozhodně zamíchá kartami, což nepochybně bude mít dopad i na Evropu samotnou.

Že my Češi, jak věřím, nikdy euro nepřijmeme je jasné. Jímá mě děs ze slov Hollanda na vytvoření vlády pro země eurozóny. Ať si ji vytvoří, ale bez nás.

V Řecku však na tentýž problém nazírají lidé jinak. 80% Řeků si za každou cenu chtělo euro udržet a tím měl Tsipras jasný úkol. Přes mohutný a zlověstný Německa udržet Řecko v eurozóně a podepsat nový záchranný balík. Následně se uvidí. Mimochodem : Německo štve v Evropě mnoho lidí. Řecko se tak stává hlavním protivníkem Německa a to mu jistě mnohde musí získávat sympatie.

Každý ví, že ten dluh je nesplatitelný. A ví to nejen renomovaní američtí ekonomové Krugman, Stiglitz a spol, ale ví to i Mezinárodní měnový fond. A konec konců ví to všichni.

Samozřejmě, že Řecko bude zlobivým dítětem i do budoucna a je nesporné, že eurozóně zavaří ještě více, ale to je přece dobrá zpráva, alespoň pro nás Čechy, kde euro nechce kromě Zemana, Sobotky a Kalouska snad už nikdo.

„Svoboda je poznaná nutnost“ a nebo také „ politika je umění možného“.

Je téměř jisté, že Evropu očekávají velké změny, které oslabí mainstreamové strany ať na levo či napravo.

Tsipras jistě počítá se změnami v jednotlivých zemí EU a zejména eurozóny. To, že nakonec Řecko nebude muset plnit nadiktované podmínky, chápe každý.

Tsipras je dnes v Řecku osobností, která má 70 % podporu. NESKUTEČNÉ.

Ekonomika je jistě důležitá, ale není vším.

Našeho Sobotku jistě nikdo v Evropě mezi obyvateli nezná a ani Babiš nebude na tom o moc lépe, Bělobrádka znají jenom špičky sudetoněmeckého landsmannschaftu.

Tsipras vrátil Řekům frajeřinu. Řecko svou revoltou má obrovské sympatie. A prohrát na tomto poli nemůže.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …