Jiří Vyvadil: Ukrajinská krize má jediné spolehlivé řešení – nový státní převrat

11.02.2015 21:48

Vím, že psát článek s tímto nadpisem v den, kdy se možná za účasti Putina, Merkelové, Hollanda a Porošenka uzavře nějaká dohoda o příměří působí divně, ale procesy destrukce hluboké vzájemné nenávisti, neskutečného utrpení, ale i ekonomického i sociálního kolapsu, který nastal v posledním roce po majdanu jsou takového rázu, že si jiné řešení než puč v Kijevě, který svrhne současnou vládu i prezidenta nedovedu představit.

Jiří Vyvadil: Ukrajinská krize má jediné spolehlivé řešení – nový státní převrat
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Otevřeně řečeno, toto řešení by ukončilo proces neustálého vydírání, kdy Ukrajina pobíhá po světě s nataženou dlaní a chce tu peníze, tu zbraně.

Těžko si totiž lze představit, že by Západ se stejnou intenzitou podporoval vlastně nové vzbouřence, kteří svrhli ony vzbouřence, které Západ dosadil k moci.

Toto řešení má zároveň kladné stránky. Asi těžko už bude moci Mc Cain tvrdit, že případní vzbouřenci z Pravého sektoru, kteří budou zřejmě tvořit páteř budoucího povstání jsou proruští agenti.

Ale nejen to. Myslím si, že lidé mají právo uspořádat si své věci podle svého. Západ Ukrajiny je na tvrdo protiruský, ale zároveň silně fašistický v ukrajinském národním pojímání. Ať si udělají Západní Ukrajinu podle sebe. Na nás je, aby politici EU vystřízlivěli (USA se už ani nezabývám, ty ať nás nechají na pokoji). Naopak Doněcko a Luhansko ať se uspořádá podle sebe.

To co píši není ani ironie, ani cynismus. Je to chladné posuzování ukrajinského problému.

Dokud současné kyjevské vedení neodejde stejným způsobem, jakým se dostalo k moci, bude Ukrajina představovat největší zátěž pro mír v Evropě.

A to si Evropa dovolit nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Vyvadil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…