Jiří Vyvadil: Zítra se rozhodne, zda Andrej Babiš bude vydán trestnímu stíhání

18.12.2017 18:45

Asi je zapotřebí ten nadpis znovu zopakovat a rozvést: Zítra, tj. v den, kdy se bude volit předseda Komise pro kontrolu GIBS, tedy, zda bude či nebude v druhém kole zvolen poslanec Ondráček, se zároveň rozhoduje, zda Andrej Babiš bude či nebude vydán trestnímu stíhání.

Jiří Vyvadil: Zítra se rozhodne, zda Andrej Babiš bude vydán trestnímu stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Že trestní stíhání z důvodu údajného dotačního podvodu v souvislosti s vybudováním Čapího hnízda je nejsilnějším politickým aktem od převratu v roce 1989, asi chápe naprosto každý. Předseda Poslanecké sněmovny za ANO pan Vondráček tak trochu bojácně řekl, že by se dalo uvažovat o vydání Andreje Babiše pouze tehdy, pokud by se dalo policii a orgánům činným  v trestním řízení věřit. To je samozřejmě totální blbost, ale v jiném smyslu, než jak to prezentovaly komentáře. Nikdy nelze vědět, jak soudní orgány rozhodnou a klíčové je vždy, jaký vztah k pachateli mají. Byl jsem také pět let soudcem a za tu dobu jsem postoupil od okresního stupně až po Nejvyšší správní soud. Každý soudce má své silné politické názory a dá se očekávat, že 80 % soudců má názory sdílející představy jinak naprosto marginální, ovšem fanatické TOP 09 či ODS.

Andrej Babiš z businessu má pocit, že lze vše dojednat. Tak něco jistě ano, ale v politice mnohé ne.

Tak jako kdysi vyšetřovatel Clintonova sexuálního obtěžování Levinské byl hnán ambicí zničit Clintona, tak jistě dnes za potlesku prakticky všech médií vyšetřovatel i státní zástupce může uspět, dnes, kdy je Babiš premiérem, v úsilí o jeho likvidaci. Soud nebude klasickým soudem, ale soudem výlučně mediálně politickým.

Nuže a v tom spočívá smysl této mé glosy.

Jde o to vydání k trestnímu stíhání.

Tak jako vydání k trestnímu stíhání  má v případě Andreje Babiše nanejvýš politický účel, aby bylo zabráněno efektivnímu výkonu jeho funkce premiéra, stejný politický účel musí logicky mít pro KSČM, že jejich kandidát Ondráček, který, jak vím, nedělal nic jiného, než v rámci nástupu k SNB absolvoval jakýsi příjimač u pohotovostního pluku, jako zřejmě všichni adepti pro práci  tehdejšího policisty, nemůže být logicky diskriminován.

Kdykoliv Andrej Babiš prohlásí, že není politikem, tak s ním vždy souhlasím. Má to své obrovské klady, protože je daleko přirozenější než ostatní. Nevýhody spočívají v tom, že trochu nechápe, že je všechno v politice jinak.

Ovšem nyní se ukáže, že jsem možná naprostý idiot a nevím, o čem je řeč a že všechno je domluveno jinak, anebo naopak je idiotem někdo jiný.

Jestliže vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání je – a zdá se to zřejmé – klíčovým okamžikem, zda bude moci efektivně vykonávat svou funkci premiéra a už jsme si řekli, že jde o výlučně politický akt, potřebuje, aby vydán logicky nebyl. Jinými slovy, ať je klidně stíhán po skončení tohoto volebního období, ale teď ne.

Počet hlasů, které by mohly za příznivého souznění podporovat Babišovu vládu a samozřejmě rozhodnout i o odsunutí trestního stíhání po skončení tohoto volebního období, je skvělých 115 hlasů.

Ale samozřejmě, musí to znamenat také, že se drží parta. Jestliže Babiš kvůli idiotovi Horáčkovi, který stejně prezidentem být zvolen nemůže, požádal, aby KSČM odstoupila od svého návrhu na předsedu Komise pro GIBS v podobě pana Ondráčka, udělal obrovský kopanec.

Chápe, proč komunisté zřejmě nepodpoří jeho nevydání trestnímu stíhání?

Už jsem to naznačil. Možná jsem tupec a Babiš jde hlava nehlava proti všemu a všem a věří, že mu to nakonec vyjde.

Nuže, rád bych se mýlil. Možná počítá i s tím, že jej policisté budou stíhat a vyšetřovat a rozhořčený národ to jen v jeho prospěch povzbudí. 

Pokud  s tím počítá, a pokud to tak vyjde, rád uznám, že jsem se zmýlil…

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…