Jiří Vyvadil: Zlámalová kdysi vsadila na podporu Kalouska, dnes je proti Rusku

26.01.2015 15:28

Lenka Zlámalová byla kdysi nejfanatičtější podporovatelkou filozofie škrtů a úspor génia ve funkci ministra financí Miroslava Kalouska. Psala čtivě, šťavnatě a otevřeně jednostranně a tedy nevyváženě.

Jiří Vyvadil: Zlámalová kdysi vsadila na podporu Kalouska, dnes je proti Rusku
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

A tak zatímco kolem všichni sousedé ekonomicky rostli, protože nezapomínali na potřebu investic, růst soukromé spotřeby, Česká republika zaostávala. Už dávno nejsme tigrem ve střední Evropě, a jen dýchavičně se snad pokusíme udržet na trajektologii růstu, ale zejména pozitivního očekávání lidí, což je v ekonomice, ale i politice naprosto nejdůležitější pro růst životní úrovně a základu obyčejné lidské spokojenosti. Nuže mistr škrtů, které by mohly dělat opice, jak vcelku vtipně děl Petr Nečas, padnul, a to, co dnes vyvádí, těžko jeho stranu v příštích volbách a vlastně už asi žádných nepřivede do vládních lavic. A to je skvělá zpráva pro Česko a doklad nedostatku předvídavosti Lenky Zlámalové.

Teď se paní redaktorka vrhla s vervou proti Rusku, kterému každý druhý týden zvěstuje kolaps. Vlastně, podle ní už tato země, která má stále minimální zadlužení v poměru k HDP a obrovské finanční rezervym, již vlastně zbankrotovala.

Lenička vytáhla kdesi článek  z britského konzervativního deníku The Telegraph, kde jakýsi člen ruské delegace na současném davoském fóru měl úpět, jak Rusko západní sankce rozdrtí. Bůh ví, jestli nebyl podnapilý.

No, řekl bych, že ty zvěsti o pádu dnešního Ruska přípomínají sázku Zlámalové na Miroslava Kalouska.

Čísla, Leni, nechám na vás. Pro mne je podstatné, že i podle mezinárodních institucí poklesne letošní HDP Ruska o trapně bezvýznamná 3 %.

A mimochodem, to je spíše ta horší varianta.

Pojďme se vsadit, Vy vyhlášená ekonomická analytičko, že to bude lépe.

Stařičký despotický saudskoarabský panovník zemřel a cena ropy ihned, byť opatrně radostí poskočila. I dnešní HN přinesly článek s lapidárním názvem: Abdalláhova ropná závěť nevydrží. Tvrďte si, co chcete. Sankce je bolístkem pro Rusko, pokles ceny ropy znatelným problém. Ale je jasné, že svět se v cenách ropy vrátí k normálu. Tak jako vždy v minulosti.

Když už jste se tak skvěle svíjela radostí  nad naříkáním jednoho Rusa, který je v Davosu a bůhví, zda ho ten Telegraph nazaplatil, mě naopak zaujal další článek z dnešních Hospodářských novin, který podrobně líčil velkolepý a honosný banket v Davosu pořádaný ruskými podnikateli, zejména Státní ruskou bankou VTP, která patří k elitním spolupořadatelům této akce jako Goldman Sachs nebo Microsoft. Zakladatel a šéf fór Klaus Schwab, který se normálně soukromých akcí neúčastní, přišel a pravil: Přišel jsem proto, abych ukázal, že jsou Rusové v Davosu vítáni. Konec konců Rusko je velice důležitá evropská země...To je, Leni, to Rusko, podle Vás prakticky již v bankrotu.

Milá Leni, rok trvalo, než se varování mnohých z nás ohledně občanské války na Ukrajině vyvolané majdanem, naplnilo a jsme svědky logicky očekávané, patové situace mezi západem Ukrajiny a Doněckou lidovou  a Luhanskou lidovou republikou, která čeká bohužel na krvavé rozuzlení někde u Mariapolu čeká.
Ale pojďme se vsadit o něco jiného. Já čísla nikdy moc neberu, rozhodující jsou motivace a naladění lidí.

Pojďme si do roka říci, kdo zbankrotuje: Vy tvrdíte Rusko. Vlastně, to již dnes úpí.

Já naopak vím, že Rusko už dnes je tak psychologicky silné díky tuposti Západu jako nikdy v posledních 25 letech.

A Ukrajina – řekl bych právem - skončí díky nezodpovědné občanské válce v totálním rozvratu, nejenom ekonomickém, ale i násilném a krvavém.

Je to tragické, ale ti, kteří na to včas upozorňovali, byli předmětem úsměšků a pohrdání našich svobodných médií.

Takže Leni, do roka a do dne. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla