Jiří Weigl: Má česká státnost budoucnost?

19.11.2018 18:40

Nezdá se vám, že za 100 let naší moderní státnosti opsala naše země kruh – z provincie Rakousko-Uherska směřujeme, zdá se, neodvratně k provincii Evropské unie. Nebylo ve světle toho uplynulých 100 let zbytečným omylem? Jak se na to díváte vy?

Jiří Weigl: Má česká státnost budoucnost?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Postoj našeho proevropského mainstreamu k výročí sta let naší státnosti je nutně nekonzistentní. Na jedné straně vzývá „tatíčka“ Masaryka, na druhé straně hlásá snahu o místo v tvrdém jádru evropské integrace. TGM líčí jako velkého Evropana a věrozvěsta dnešní evropské centralizace, stále citují jeho různé výroky, a přitom zcela ignorují smysl a význam jeho politických činů. To kvůli nim, ne kvůli slovům se stal velkou historickou osobností. A tyto jeho zásadní skutky jsou jednoznačné a protikladné záměrům dnešní EU – TGM rozbil staleté mnohonárodní habsburské soustátí a uskutečnil myšlenku českého (tehdy československého) národního státu. Tím se zapsal do historie. Oslavujeme-li Masaryka a jeho dílo, oslavujeme český národní stát.

Jsme-li zuřivými zastánci dnešní EU, chceme-li vidět naši zemi ve tvrdém integračním jádru, souhlasíme-li se směřováním EU, potom musíme logicky považovat Masarykovo dílo a naši moderní státnost za omyl, protože se jí chceme urychleně vzdát.

Je pravdou, že relativně bohatou, prosperující a demokratickou zemí jsme byli již v rámci monarchie, nová republika nám srovnatelnou hospodářskou prosperitu a politickou stabilitu nepřinesla. Přesto její vznik drtivá většina příslušníků generací našich předků a prapředků považovala za nesmírně pozitivní hodnotu a i v současnosti se nezdá, že bychom od toho chtěli ustupovat – proto jsme si také 28. říjen zvolili za hlavní státní svátek.

Habsburská monarchie se našim předkům odcizila. Příliš se však jejím příkladem nezabýváme, nezkoumáme, proč tehdejší generace Čechů neoceňovaly, že byly občany významné velmoci, jejíž slovo mělo ve světě váhu, že byly součástí velkého hospodářského prostoru atd. To jsou dnes hlavní argumenty pro likvidaci suverenity členských zemí EU a pro vybudování evropského superstátu. Odpovídá to naší historické zkušenosti?

Již v současné EU vidíme, jak se rozhodování o podstatných otázkách našich životů vzdálilo z našeho dosahu, že se dostáváme znovu do pozice země s omezenou suverenitou, jíž jsme byli dlouhá desetiletí před rokem 1989, že pro nás Brusel a jeho domácí přisluhovači znovu chystají budoucnost provincie. Pokud uspějí, budou nám zase časem tvrdit, že česká samostatnost byl pouhý historický omyl, ale buďme si jisti, že pro budoucí generace příslušníků našeho národa bude vznik a svobodná existence samostatného českého státu stále příkladem, výzvou a inspirací, tak jako jimi byly v nejtěžších chvílích vlády obou totalit XX. století.

Komentář Jiřího Weigla, výkonného ředitele IVK, je součástí odpovědí na otázku uvedenou v titulku komentáře a otázku v úvodu. Na tyto odpovídaly různé osobnosti v newsletteru Institutu Václava Klause.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka