Jiří Weigl: Marxisté v ČNB

17.06.2022 15:33 | Komentář

Nemovitosti jsou nadhodnocené o 40%, tvrdí experti ČNB a s nimi všechna média. Nechápu. Nadhodnocené vůči čemu? Experti ČNB se tváří, že znají nějakou správnou objektivní, na trhu nezávislou hodnotu nemovitosti, což je marxistický nesmysl. Na volném trhu, kde se setkává poptávka a nabídka, jsou ceny takové, jaké jsou. Na tom současném je vysoký převis poptávky nad byrokratickou regulací omezenou nabídkou. Bytů k prodeji je málo, zájemců o ně hodně, a ceny proto stoupají.

Jiří Weigl: Marxisté v ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Slavní bankovní experti by mohli říci, že z těch a těch důvodů očekávají, že v dohledné době u nás ceny bytů o 40% spadnou. To by bylo legitimní konstatování a mohli bychom se přít o to, zda je to realistické. Hovořit však o nadhodnocených cenách v tržní ekonomice, nota bene z úrovně centrální banky,  je prvním krokem na cestě do pekel cenových regulací a centrálně řízené ekonomiky.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…