Jitka Kotková: Vyplatí se VZP zrušit IZIP?

06.09.2012 10:40

Již více než deset let mohou pojištěnci VZP používat službu Elektronických zdravotních knížek IZIP. Když tento projekt začínal, patřil i v evropském kontextu mezi unikáty. Nyní již v samotné České republice se snaží budovat a nabízet podobnou službu hned několik zdravotních pojišťoven. A právě teď, když je všem jasné, že elektronizace zdravotních záznamů je obecným trendem, mají být Elektronické zdravotní knížky bez náhrady zrušeny. Navíc se tato služba s jejím rozšířením z počítačových obrazovek do “chytrých telefonů“ stává opravdovým hitem pro některé pojištěnce.

Jitka Kotková: Vyplatí se VZP zrušit IZIP?
Foto: Archiv
Popisek: Jitka Kotková, předsedkyně představenstva společnosti IZIP

Ukončením projektu IZIP ztrácí VZP oproti jiným pojišťovnám velkou konkurenční výhodu. Její pojištěnci již více nebudou moci elektronicky nahlížet do svých zdravotních záznamů ani pohodlným způsobem nahlédnout do přehledu vykázané zdravotní péče. Ztráta možnosti nabídnout klientům služby elektronických zdravotních záznamů může v dlouhodobém horizontu vést k postupnému odlivu klientů do jiných pojišťoven, jež jsou schopny tyto služby klientům poskytnout.

Elektronizace zdravotnictví navíc v sobě skýtá potenciál značných úspor. Systém IZIP zabraňuje duplicitním vyšetřením a umožňuje lékařům přesněji stanovit diagnózu. Jak naznačují předběžné výsledky pilotních programů A2G, během nichž se testovaly a měřily dopady elektronizace zdravotních záznamů ve vybraných regionech České republiky, důsledné používání systému IZIP může pojišťovně ušetřit až dvě miliardy korun výdajů na zdravotní péči. Tyto peníze pak může VZP investovat do dalšího zvyšování úrovně poskytované zdravotní péče, na zavádění nových služeb pro své klienty či k podpoře dalších preventivních programů. Ukončením projektu IZIP již VZP nebude moci tyto úspory realizovat, což v krajním případě může vést ke zhoršení finanční situace pojišťovny.

Elektronické zdravotní knížky rovněž umožňují klientům VZP rychle a jednoduše zjistit, jaké úkony si lékař na jejich konto vykázal, a pomáhají tak předcházet nesrovnalostem ve vyúčtování. Ukončením projektu IZIP pojišťovna tento nástroj na kontrolu lékařů ztrácí. Pojištěnci VZP sice budou mít stále možnost požádat o přehled vykázané zdravotní péče, avšak minimálně ve střednědobém horizontu bude způsob získání této informace pro ně mnohem komplikovanější než doposud. Lze tedy předpokládat, že tento kontrolní mechanizmus bude významně oslaben.

Zároveň se pojišťovně zvýší náklady na komunikaci s klienty. Prostřednictvím služby elektronické zdravotní knížky mohou klienti do přehledu vykázané péče kdykoliv sami nahlédnout a pro VZP s tím nejsou spojeny žádné dostatečné náklady. Jenom v loňském roce si přehled vykázané zdravotní péče ze systému IZIP „stáhlo“ několik desítek tisíc lidí. Kdyby VZP chtěla těmto klientům přehledy poslat poštou, vyvolalo by to dodatečné náklady v řádu statisíců až milionů korun.

Můžeme tedy s jistotou říci, že VZP ukončením projektu IZIP ušetří?

Ing. Jitka Kotková, předsedkyně představenstva IZIP, a.s.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …