Josef Ježek: Komedianti

10.05.2017 13:42

Začalo to čarodějnicemi. Nevím jak u vás, u nás se vydařily. Naše vatra byla jistě jedním z ohňů, které byly zaznamenány meteorologickou družicí. Tahle Filipojakubská noc na přelomu dubna a května má nejen své kouzlo (tentokrát dost studené), ale i magickou moc, při níž se dějí věci. A tak se taky děly!

Josef Ježek: Komedianti
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Premiér vlády téhle země pod tlakem, aby odvolal svého vicepremiéra, který má nejasnosti ve své peněžence, se rozhodoval tak dlouho, až odvolal sám sebe. To by ovšem, dle dosavadních zvyklostí znamenalo, že potápěčský kurz s ním absolvuje celá vláda. A tak zatímco Andrej Babiš ochutnával polévku v rychnovském hotelu Havel, v Praze mu do ní Bohouš sypal pepř a sůl. Svou informaci, že demisi podá neprodleně po pár hodinách, změnil na konstatování, že jí sice podá, ale s odkladným účinkem. Asi až po patnáctém, po výplatě.

Nakonec se rozhodl, že přece jen Hrad navštíví a demisi donese, když do rána se mu to rozleželo a v sedm ráno poslal na Hrad spěšného posla s tím, že demise nebude, jenom konzultace. Na Hradě však, jako všichni slušní lidé, ještě v sedm ráno spí. Inspirace Šípkovou Růženkou je asi na místě. Jací jsou ti lidé, co od šesti ráno „hákují v kolbence“, zda snad neslušní, mi nebylo vysvětleno. Takže když Bohouš dorazil ke konzultaci, byla připravena scéna pro demisi. Zkrátka, nějak spletli kulisy. Tak už se to v komedii občas stává. Kdo byl za blbce, si lze snadno domyslet.

Třetí dějství národní opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta začíná slavným Pochodem komediantů. Břeskná trubka, principál, indián s bubnem, krotitel s medvědem, Esmeralda…Prostě cirkus přijel na venkovskou náves. Nyní  zdá se, že cirkus obsadil Strakovu akademii, potažmo Pražský hrad. Pouze není jasné, zda v kůži medvěda se bude producírovat Bohuslav Sobotka nebo Andrej Babiš. Abychom se dozvěděli že „ Já. já, já, nejsem medvěd, já jsem Va-va va…“ Kdo vlastně?

A ještě jedno srovnání s hudbou. V slavné opeře Ruggera Leoncavalla Komedianti je neméně slavná árie Směj se paňáco, je konec milování… Jak je vidět, za paňácu je tady kde kdo. Že by to ale bylo k smíchu, to se opravdu říci nedá. Spíše se do duše vkrádá smutek, čemu se u nás říká politická kultura.

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka