Josef Ježek: Rok s jedničkou na konci

05.01.2021 18:58

Tak ty poněkud podivné Vánoce a příchod nového kalendářního roku jsou za námi. Věřím, že i vy jste je přežili ve zdraví a v duševní pohodě, ze které vás nevykolejila ani nabídka veřejnoprávní České televize, která nám v poslední době nenabízí už nic jiného, než jeden reprízovaný pořad za druhým. Dělala to už prakticky celý minulý podzim, o Vánocích tuplovaně.

Josef Ježek: Rok s jedničkou na konci
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Zatímco některá média nás krmí „zaručenými“ zprávami o dění v televizní radě, kde podle nich dochází k div ne revoluci, „koronakrize naplno odhalila její (ČT) základní slabinu posledních let – tedy zoufalý nedostatek původních televizních primetime formátů, který až doteď každý rok kamuflovala několika více či méně kvalitními hranými seriály“, jak napsal jeden publicista. Teď se tu televizní chudost, pro mne reprezentovanou pořadem Zázraky přírody v hlavním čase na prvním kanálu ČT na Silvestra, snaží zachránit minisérií Božena a novým krimi Hlava medúzy. Jen Václav Moravec „a ti druzí“ přicházejí jako nesmrtelná teta, aby nás pravidelně oblažovali svými rádoby diskusními pořady, kde diskutují hlavně oni. Ostatně za peníze televizních koncesionářů, proč ne, že?

Tak nový rok, ten s jedničkou na konci, začal. Asi ne úplně šťastně pro všechny z nás. I mne vykolejila ráno na Nový rok zpráva, že jeden můj kolega a kamarád z práce v bývalé České pojišťovně se novoročního rána nedožil. Zemřel následkem infekce oné „čínské chřipky“, přes všechnu péči, které se mu dostalo. A já jsem si náhle uvědomil, že „kácej v našem lese“. Dost mne to vzalo. Hlavně při vědomí, že se s ním v této podivné době nebudu moci ani rozloučit. Tak na něj alespoň vzpomenu!

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

Napsal jsem podivná doba. Bohužel je to tak. Zprávy o kovidu nebo covidu je to hlavní téma, které plní novinové stránky i televizní zpravodajství (v ČT alespoň první půlhodinu hlavních zpráv). Tahle „věc“ (tady si vždy vzpomenu na slavný horor stejného jména režiséra Carpentiera z americké antarktické základny) bohužel deformuje i naše chování, u některých jedinců zvlášť. Jak mám jinak rozumět zprávě, že jakýsi „snaživec“, kterému vadili návštěvníci stezky v korunách stromů na Lipně, zavolal na ně policii. Zda byl motivován radostí z toho, že mnoha lidem zkazil pohyb na čerstvém vzduchu, nebo tím, že provozovateli zavřel jeho podnikání. Jsme snad nadšení z toho, že Bretschneiderové mezi námi opět fungují, ovšem už bez žlutých pásek s nápisem PS-VB na rukávě, zato s mobilem v ruce? Velmi mne pobavila fotografie v jistém deníku, kde policista domlouvá na břehu řeky Metuje v Náchodě muži v kostýmu vodníka, že jeho parta otužilců, při pravidelném novoročním plavání, nedodržuje rozestupy. To už jsme se fakt „podělali v kině“!

Proto velmi rozumím článku nazvanému Rok 2021: Život bez (covidové) lži, pod kterým jsou podepsány dvě dámy, jejichž jména vyvolávají „pupínky“ u jisté části publika. Jeho hlavním mottem je fakt, že ten nový rok, co nám právě začíná, by měl být „rokem, v němž začneme věci nazývat pravými jmény a přestaneme naši neschopnost, naše selhání a chyby schovávat za koronavirovou lež“. Z covidu se totiž stala omluva i výmluva pro všechna omezení a regulace, pro všechny kiksy a selhání, kterých se vláda dopustila a stále dopouští, pro nesmyslné utrácení, jehož konečným cílem je rozdávání jakýchsi „úplatků“ voličům, navíc z peněz, které neexistují a které bude muset někdo v budoucnu zaplatit. K tomu nesmyslné velebení tzv. distanční výuky, při které se naše děti a mládež mnoho nenaučí a která poznamená jejich i naši celkovou vzdělanost v této generaci a znevýhodní je v evropském vzdělanostním prostředí. A to nemluvím o vychvalování sytému home office, který vyhovuje hlavně státním úředníkům, kteří za plný plat jsou v teple svých domovů, zatímco chod státní správy je ochromen.

Zkusme si, při vědomí všech rizik, které onen covid přináší, škrtnout pro tento nový rok tohle slovo z našeho slovníku a začít věci nazývat pravými jmény. Jen to nás může osvobodit z toho svrabu, do kterého nás tahle epidemie zatáhla. Epidemie, která poškozuje nejen naše fyzické životy, ale také – a to hlavně - naše duše a naši mysl. Zkusme znovu začít normálně žít. Život je totiž jenom jeden. A pro nás, dříve narozené, hodně rychle utíká.

Přeji vám i sám sobě do roku s jedničkou všechno dobré. Ať se můžeme ve zdraví a v pohodě setkávat na stránkách tohoto týdeníku a nejen na nich!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla