Josef Ježek: Tančící země

29.08.2016 18:46

Ten titulek svádí k tomu, abychom si pod ním vybavili zemi, kde „zítra se bude tančit všude, až naše vítězné vlajky rudé, na stožáry světa vyletí“. Kdopak ještě tuhle, kdysi slavnou, píseň zná? To není nostalgie, to je konstatování!

Josef Ježek: Tančící země
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

La terra balerina – tančící země. Tak říkají Italové těm místům dlouhé italské „boty“, kde se v minulosti země otřásala, místům, které postihlo zemětřesení. Naposledy minulou středu v hornaté oblasti Perugie. Jména jako Amatrice, Accumoli, Pescara del Tronto a další se zapsala do smutné statistiky italských míst, postižených tímto těžko předvídatelným přírodním jevem. Kolem 280 obětí přibylo do temných stránek děsivé evidence, které vede zemětřesení v roce 1908 v Messinské úžině. To si vyžádalo téměř 100 tisíc obětí.

V historii to nebylo zdaleka to největší. Jen ve 20. století zahynulo v roce 1976 655 tisíc lidí v Tchang-šanu, 280 tisíc lidí si vyžádalo zemětřesení a následná tsunami v Indickém oceánu v roce 2004 a 273 tisíc lidí padlo za oběť v roce 1920 otřesům v Kan-su, provincii na jihozápadě Číny. Naše země má velké štěstí, že není postižena tímto smrtícím přírodním jevem, nepočítáme-li chebskou lokalitu Nový Kostel a podobné. Praotec Čech, když se rozhlížel z Řípu, viděl zemi, oplývající nejen mlékem a strdím, ale také seismicky klidnou. To ostatní už tak klidné nebylo.

Česká kotlina a moravské úvaly zažily ve své bohaté historii mnohé. Slávu i pády, období rozkvětu i hluboké bídy. Na jedné straně  povznesení země – hospodářské i politické – za doby vlády Otce vlasti Karla IV. Na  druhé husitské války, které tuhle zemi rozvrátily v důsledku náboženské intolerance, doba pobělohorská, která vyhnala stovky exulantů za hranice a následná třicetiletá válka, která zplundrovala značnou část Evropy. Později pak velká válka, nazvaná 1. světová a po 20 letech druhá, ještě ničivější. Poté jednu diktaturu – hnědou, vystřídala ve značné části kontinentu diktatura druhá – rudá. Přes všechny tyto strázně se dnes, na počátku 21. století, daří občanům této země, jak snad nikdy v minulosti. Můžeme mít tisíc výhrad k jednotlivým politickým garniturám, můžeme sebemrskačsky hovořit o zemi prolezlé korupcí, jak mnozí rádi tvrdí, ale skutečnost nám ukazuje, že realita, je přece jenom poněkud odlišná. A jestli zde existují nějaké problémy, jako že existují a někdy ne úplně malé, tak si je ve značné míře děláme sami a nebo na ně pomáháme zadělat. Jako nyní, v souvislosti s hrozícím problémem migrace, ve kterém nejsme schopni zaujmout, prostřednictvím našich politických špiček, jasný a razantní postoj.

Tahle země, ostatně stejně jako celá kulturní Evropa, žije z kořenů, které vyrostly z anticko-křesťansko-židovské civilizace a po staletí tento prostor a jeho obyvatele utvářely. Kořeny však neexistují jenom proto, aby rostly do hloubky a dále se košatily. Z kořenů musíme brát také mízu, kterou skrývají, energii, která je tolik potřebná pro nás pro všechny, sílu k překonávání překážek. V téhleté nelehké době, která před nás staví po stovkách let znovu problémy, o kterých jsme si mysleli, že už nenastanou, potřebujeme toho všeho jako soli.

Takovéto poselství jsem si odnesl z nedělní dožínkové mše v Třebešově, z homilie pražského arcibiskupa Dominika kardinála Duky. Člověka, o kterém jsem na rozdíl od některých jiných, také církevních představitelů, pevně přesvědčen, že je skutečným reprezentantem české katolické církve s jasným názorem  na věci současné. S názorem, který se nebojí otevřeně vyslovit.

Také se snažme říkat věci otevřeně, na rovinu. A stejně tak konat. Jen tak si snad budeme moci jednou říci: Česko – La terra balerina. V tom dobrém slova smyslu!          

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…